Buy Vanilla Beans Here

Tuesday, 1 March 2016

Sharing Moments: ini ialah product yang fida pakai di muka.

Assalamualaikum & Salam Vanilla, 
Di dalam entry kali ini, fida nak berkongsi bersama produk-produk yang fida pakai elok untuk muka fida. Ye, fida campur adukkan jenama produk. kerana fida tahu kulit muka fida bagaimana. Dan Fida harap perkongsian ini, akan memberi para pembaca sedikit idea dalam mencari produk penjagaan muka yang ideal untuk kalian. 


Ini adalah produk-produk yang fida pakai waktu siang. 
Dari kiri,
 i. Dragon's Blood Natural Cleanser, 

ii.Kemudian fida pakai hada labo lotion light sebab fida tak suka kelekitan lotion hada lado yang diiklankan di TV, lotion hada labo ni dah nak habis, fida akan switch to MUJI lotion for combination skin, warna oren. 

iii. SKII essence ( pun dah nak habis, bagus tapi mahal, lepas ni fida switch to MUJI anti aging moist essence lotion sebab dia pekat macam serum ) 

iii.kemudian fida pakai dengan Dragon's Blood Day Beauty Oil ( ini fida pakai as moisturizer, since it's oil based, so i need some moisturising ingredient, tu yg pki essence di atas ) 

iv. untuk hari yang agak panas, fida spray muka dengan facial mist, ni cuma rm10 kat yubiso

v. kalau keluar masa tu panas matahari membahang & kalau rajin, fida pakai sunscreen. :)

Ni untuk malam pula. 
i. MUJI cleansing oil. 
ii. fida guna sk2 dr set groupon fida beli, ni je foam cleanser yg ada kt rumah that lathers well with po bling ni. baru start pakai, oklah.... 
iii. pakai hada labo lotion light 
iv. dragon's blood sleeping serum 
v. sk2 moisturizer. ( sbb dr set groupon yang fida beli ) 


ni dia bedak sejuk fida pakai hampir setiap hari. fida terbaca pepatah kecantikan wanita asia adalah 

Fida pun mula buat sedikit kajian, rupanya serbuk kayu thanaka adalah bedak sejuk yang orang myamnar pakai untuk kecantikan kulit mereka. tapi fida tidak mahu pakai premade tanaka paste, fida mencari serbuk kayu thanaka sebab nak buat DIY masker thanaka di rumah. Alhamdulillah fida jumpa produk ini, serch di FB. Fida pakai as bedak sejuk setiap hari. kulit mmg rasa lembut dan tidak mengeringkan. 

Di harap entry kali ni membantu bagi kalian semua mencari the right skincare for your skin type. ada orang suka set, tapi fida mix match begini, alhamdulillah kulit lebih elok dari pakai set. selepas produk2 sk2 habis, fida akan guna MUJI, kerana ianya jimat dari hada labo, dan fida percaya dengan teknologi jepun di dalam penjagaan kulit muka, based on the experience fida guna hada labo. 

untuk produk sk2, dia memang elok tapi dia mahal. tapi pitera kita boleh buat sendiri di rumah. kerana nutrisi pitera dihasilkan dari penapaian air beras. maknanya cuci muka dengan air beras yang dibiarkan semalaman insyaAllah akan dapat hasil seperti pakai produk ada pitera. maybe bila Aloe vera gel fida dah habis, fida akan gantikan dengan air beras semalaman. :)  

Cara-cara untuk memakai bedak sejuk thanaka. 
setengah sudu besar serbuk kayu thanaka
setengah sudu besar aloe atau air beras atau air mawar pun boleh
kemudian gaul hingga sebati, sapu muka seperti pakai masker. 
boleh dibawa tidur atau 
pakai seperti masker biasa = selepas 30minit cuci. 


Semoga bermanfaat :) 
Salam Vanilla 
Fida Vanilla
+60132877769



No comments:

Post a Comment