Buy Vanilla Beans Here

Friday, 26 February 2016

Hilangkan blackhead degil di hidung

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Semalam fida share entry Dragon'd Blood Skincare dan my skincare journey, fida dapat pertanyaan bagaimana untuk menghilangkan white heads and black heads.

Untuk menghilangkan white heads dan black heads, kita perlu buat deep pore cleansing, ada beberapa cara fida pernah buat, antaranya steam muka dengan air panas( tak rajin nak tadah muka kat besen air panas, hehehehe ) , scrub muka ( hilang tu hilang, tapi tak banyak dan tak boleh buat tiap-tiap hari nanti kulit muka jadi nipis) tapi yang paling mujarab bagi fida adalah oil cleansing method. Amazing bukan? white head black head basically adalah minyak2 yang teroksida dan sumbat kat liang roma muka, tapi dengan minyaklah mampu untuk menghilangkangkan whitehead dan blackhead kita.

Ada 2 jenis oil cleansing method.
A. Jenis jimat tp kena rajin sikit punya oil cleasing method,
B. Jenis mahal sikit tapi boleh kita culas punya oil cleansing method.

Fida dah cuba kedua-duanya, both works fine for me.
and oil cleansing method also can removes makeup.

Jenis A, boleh guna minyak apa sahaja yang tidak sumbat pori muka kita. Ya tidak semua minyak yang sesuai untuk kulit kita. Sebagai contoh, olive oil, is the oil yang kita semua lazim tahu amat bermanfaat, tapi ada masa ada sesetengah orang akan alah kepada olive oil which can cause breakout and acne. Fida akan bagi senarai minyak mana yang mempunyai kadar kesumbatan pori agar anda semua dapat buat trial and adjust untuk mencuba oil cleansing method ini.

Cara-caranya:
i. Muka kering dan tangan kering, letak lebih kurang 1 ke 2 sudu besar minyak pilihan kita, urut di muka. kemudian urut dengan lemah lembut untuk menanggalkan mascara, mekap, dan semua.
ii. setelah semua mekap tanggal, pakai tuala muka, basahkan dengan air hangat, perah tuala muka dan tekap di muka, sehingga tuala rasa sejuk, kemudian gosok muka agar segala minyak-minyak dimuka ditanggalkan dengan tuala hangat tersebut.
iii. kena ikuti dengan cucian muka biasa. barulah minyak di muka dapat dibersihkan secara puas hati ( mengikut fida lah )

ini adalah link bagi oil cleansing method bagi jenis A: https://youtu.be/eTI0cySDXG8

Untuk jenis B pulak, ada masa kita malas kan. beli cleansing oil dari jenama-jenama terkemuka, antaranya adalah Shu Uemura ataupun baru-baru ni fida beli jenama MUJI cleansing oil. yang mampu milik cuma sayang mereka hanya ada travel saiz sahaja di Malaysia. Hopefully they import biggest size soon. it also works wonders removing my eyeliner effortlessly, maybe eyeliner fida bukan heavy duty degil kot.

Cara-caranya
1. Muka kering tangan kering
2. Picit 2 kali minyak tu atas tangan kering
3. massage ke muka, sambil urut mekap smpi tanggal
4. renjis sedikit air kat muka, gosok sehingga minyak jadi susu ( best kan )
5. gosok smpi hilang semua kesan susu di muka
6. barulah bilas betul dan lap muka.
7. nak diikuti dengan pencuci muka biasa pun boleh, tapi usually fida rasa terlalu bersih fida skip facial cleanser and terus ke lotion ( toner step for japanese ) and milk ( moisturizer ) .

you tube link untuk jenis B : https://youtu.be/QVVphB-QuoU

Gambar dari www.muji.us



tak kira jenis A atau jenis B, after this wajib moisturize your face.

As i promised above: the list of comedogenic rating of oils to be used on face.
https://www.beneficialbotanicals.com/facts-figures/comedogenic-rating.html

0 - Will Not Clog Pores
1 - Low
2 - Moderately Low
3 - Moderate
4 - Fairly High
5 - High


Oils & Butters

Almond Oil - 2
Apricot Kernel Oil - 2
Argan Oil - 0
Avocado Oil - 2
Baobab Oil - 2
Borage Oil - 2
Calendula Oil - 1
Camphor - 2
Castor Oil - 1
Cocoa Butter - 4
Coconut Butter - 4
Coconut Oil - 4
Corn Oil - 3
Cotton Seed Oil - 3
Emu Oil - 1
Evening Primrose Oil - 2
Flax Seed Oil - 4
Grape Seed Oil - 2
Hazelnut Oil - 2
Hemp Seed Oil - 0
Jojoba Oil - 2
Jojoba Oil Sulfated - 3
Linseed Oil - 4
Mango Butter - 0
Mineral Oil - 0
Mink Oil - 3
Neem Oil - 1
Olive Oil - 2
Palm Oil - 4
Peach Kernel Oil - 2
Peanut Oil - 2
Petrolatum - 0
Pomegranate Oil - 1
Pumpkin Seed Oil - 2
Rosehip Oil - 1
Safflower Oil (Carthamus tinctorius) - 0
Sandalwood Seed Oil - 2
Sea Buckthorn Oil - 1
Sesame Oil - 2
Shea Butter - 0
Soybean Oil - 3
Sunflower Oil - 0
Tamanu Oil - 2
Wheat Germ Oil - 5
Shark Liver Oil - 3 



Read  the ingredients in your skincare product label.

Semoga bermanfaat.
Nota: benda ni semua kena selalu buat baru nmpk kesannya, consistency is key to maintain healthy skin.

Fida Vanilla

No comments:

Post a Comment