Buy Vanilla Beans Here

Friday, 26 February 2016

Hilangkan blackhead degil di hidung

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Semalam fida share entry Dragon'd Blood Skincare dan my skincare journey, fida dapat pertanyaan bagaimana untuk menghilangkan white heads and black heads.

Untuk menghilangkan white heads dan black heads, kita perlu buat deep pore cleansing, ada beberapa cara fida pernah buat, antaranya steam muka dengan air panas( tak rajin nak tadah muka kat besen air panas, hehehehe ) , scrub muka ( hilang tu hilang, tapi tak banyak dan tak boleh buat tiap-tiap hari nanti kulit muka jadi nipis) tapi yang paling mujarab bagi fida adalah oil cleansing method. Amazing bukan? white head black head basically adalah minyak2 yang teroksida dan sumbat kat liang roma muka, tapi dengan minyaklah mampu untuk menghilangkangkan whitehead dan blackhead kita.

Ada 2 jenis oil cleansing method.
A. Jenis jimat tp kena rajin sikit punya oil cleasing method,
B. Jenis mahal sikit tapi boleh kita culas punya oil cleansing method.

Fida dah cuba kedua-duanya, both works fine for me.
and oil cleansing method also can removes makeup.

Jenis A, boleh guna minyak apa sahaja yang tidak sumbat pori muka kita. Ya tidak semua minyak yang sesuai untuk kulit kita. Sebagai contoh, olive oil, is the oil yang kita semua lazim tahu amat bermanfaat, tapi ada masa ada sesetengah orang akan alah kepada olive oil which can cause breakout and acne. Fida akan bagi senarai minyak mana yang mempunyai kadar kesumbatan pori agar anda semua dapat buat trial and adjust untuk mencuba oil cleansing method ini.

Cara-caranya:
i. Muka kering dan tangan kering, letak lebih kurang 1 ke 2 sudu besar minyak pilihan kita, urut di muka. kemudian urut dengan lemah lembut untuk menanggalkan mascara, mekap, dan semua.
ii. setelah semua mekap tanggal, pakai tuala muka, basahkan dengan air hangat, perah tuala muka dan tekap di muka, sehingga tuala rasa sejuk, kemudian gosok muka agar segala minyak-minyak dimuka ditanggalkan dengan tuala hangat tersebut.
iii. kena ikuti dengan cucian muka biasa. barulah minyak di muka dapat dibersihkan secara puas hati ( mengikut fida lah )

ini adalah link bagi oil cleansing method bagi jenis A: https://youtu.be/eTI0cySDXG8

Untuk jenis B pulak, ada masa kita malas kan. beli cleansing oil dari jenama-jenama terkemuka, antaranya adalah Shu Uemura ataupun baru-baru ni fida beli jenama MUJI cleansing oil. yang mampu milik cuma sayang mereka hanya ada travel saiz sahaja di Malaysia. Hopefully they import biggest size soon. it also works wonders removing my eyeliner effortlessly, maybe eyeliner fida bukan heavy duty degil kot.

Cara-caranya
1. Muka kering tangan kering
2. Picit 2 kali minyak tu atas tangan kering
3. massage ke muka, sambil urut mekap smpi tanggal
4. renjis sedikit air kat muka, gosok sehingga minyak jadi susu ( best kan )
5. gosok smpi hilang semua kesan susu di muka
6. barulah bilas betul dan lap muka.
7. nak diikuti dengan pencuci muka biasa pun boleh, tapi usually fida rasa terlalu bersih fida skip facial cleanser and terus ke lotion ( toner step for japanese ) and milk ( moisturizer ) .

you tube link untuk jenis B : https://youtu.be/QVVphB-QuoU

Gambar dari www.muji.us



tak kira jenis A atau jenis B, after this wajib moisturize your face.

As i promised above: the list of comedogenic rating of oils to be used on face.
https://www.beneficialbotanicals.com/facts-figures/comedogenic-rating.html

0 - Will Not Clog Pores
1 - Low
2 - Moderately Low
3 - Moderate
4 - Fairly High
5 - High


Oils & Butters

Almond Oil - 2
Apricot Kernel Oil - 2
Argan Oil - 0
Avocado Oil - 2
Baobab Oil - 2
Borage Oil - 2
Calendula Oil - 1
Camphor - 2
Castor Oil - 1
Cocoa Butter - 4
Coconut Butter - 4
Coconut Oil - 4
Corn Oil - 3
Cotton Seed Oil - 3
Emu Oil - 1
Evening Primrose Oil - 2
Flax Seed Oil - 4
Grape Seed Oil - 2
Hazelnut Oil - 2
Hemp Seed Oil - 0
Jojoba Oil - 2
Jojoba Oil Sulfated - 3
Linseed Oil - 4
Mango Butter - 0
Mineral Oil - 0
Mink Oil - 3
Neem Oil - 1
Olive Oil - 2
Palm Oil - 4
Peach Kernel Oil - 2
Peanut Oil - 2
Petrolatum - 0
Pomegranate Oil - 1
Pumpkin Seed Oil - 2
Rosehip Oil - 1
Safflower Oil (Carthamus tinctorius) - 0
Sandalwood Seed Oil - 2
Sea Buckthorn Oil - 1
Sesame Oil - 2
Shea Butter - 0
Soybean Oil - 3
Sunflower Oil - 0
Tamanu Oil - 2
Wheat Germ Oil - 5
Shark Liver Oil - 3 



Read  the ingredients in your skincare product label.

Semoga bermanfaat.
Nota: benda ni semua kena selalu buat baru nmpk kesannya, consistency is key to maintain healthy skin.

Fida Vanilla

Thursday, 25 February 2016

Dragon's Blood Skincare Product & Skincare Discovery

Assalamualaikum dan Salam Vanilla,

A little bit of the journey of my skincare discovery.
Kebelakangan ini fida terasa nak share produk produk muka yang fida pakai. Yes i know previously i like everything DIY. Fida sanggup basuh muka dengan my handmade coldprocess soap. Ianya bagus, muka tak naik jerawat, akan tetapi ianya terlalu kering, ia perlukan moisture, moisture ini tidak dapat dibantu oleh just oil, yang selalu mereka sapu virgin coconut oil untuk muka, muka fida perlukan a combination of water and oil together. diy lotion is too heavy on my skin. it will eventually clog pores and cause acne. been there done that. a moisturizer is what i need.

Previously in my twenties, muka naik jerawat bagaikan cendawan tumbuh lepas hujan, bukan tu sahaja ada lagi jerawat atas jerawat. Waaaaaaa, stress sebab kawan lain kulit cantik, and sakit at the same time. Tambah lagi mak fida cakap, kenapa jerawat kau macam bisul tumbuh kat muka bernanah bagai. hahahahaha. During that time, i was using european based skin care products. none of them suits my skin. orang lain pakai lagi elok, kita pakai lagi berjerawat haha.

long story short, after i found out that my cold process soap dries my face, i stop using skincare products until i found hada labo. Alhamdulillah, it suits my skin, doesn't breakout or dries my skin. but it has paraben in it. not that i am totally against paraben, because in a formulation, paraben used in a skincare product is usually less than 1% out of total skincare formula. you can browse through any OEM or DIY making cosmetics, their formula that contains paraben is less than 1%. With that, kalau ada I am ok, but kalau tiada it is a bonus.

That is why i am switching to this Product: Dragon's Blood. Paraben free - a bonus for me, lagi satu point sebab terpengaruh dengan iklan dia rahsia kecantikan Angelina Jolie, hahahahahaaha.  Asalnya Dr Azril menjual DB sleeping serum, Percuma cleanser tester, cleanser masih lagi belum terjual di pasaran, tapi fida paksa Dr Azril jual the retail size tanpa label sebab ianya best.

kita cuci, biarkan 2 ke 3 minit cleanser di muka, then kita bilas, serta merta muka rasa licin.

this is my 2nd bottle. 1 botol tahan lebih kurang setahun hehe, fida kejap pakai kejap tak. ikut mood.
sleeping serum dia best especially if you have freshly cut skin, immediately kulit akan bercantum balik dan parut tiada. tapi kena ingat bahawa parut jerawat  berlubang yang bertahun atau berbelas tahun lama agak sukar untuk dihilangkan. ( Dr Oz pun cakap hanya pembedahan muka yang boleh hilangkan scar berlubang macam tu ) Nevertheless my skin testure is moisturised, tidak lagi kering.

Semoga sharing ini dapat membantu bagi mereka yang ingin mencari skincare yang sesuai untuk kulit muka mereka. 

Fida dah jadi agent untuk produk Dragon'd Blood ni, sekiranya ingin mencuba, boleh hubungi 0132877769, this review 100% honest my own experience. 





Dragon's Blood Day Face Oil 
Dragon's Blood Natural Cleanser and Dragon's Blood Day Face Oil 
Dragon's Blood Natural Cleanser

Hada Labo Shirojyun Arbutin Milk Review

Assalamualaikum dan salam vanilla semua.

 Saje nak share review setelah habis guna Hada Labo Shirojyun Arbutin Milk ( whitening series ) Fida pakai as day and night mousturizer.
 Cuma siang fida guna sikit, malam lebih sedikit untuk elakkan muka nampak bersinar sinar waktu siang hari.

 Fida guna ni lebih kurang 1 tahun jugaklah. Sebab ada masa on and off pakai. Hehehehe.

 My skin feels moisturized, not sticky sticky seperti hada labo moisturizing range tu. 
I do not get any breakout.
 Will i buy again?
 Not for the time being sebab fida nak try Dragon's Blood face oil as day moisturizer. (Ni terpengaruh dengan iklan rahsia kecantikan Angelina Jolie hahahahaha )

 Night moisturizer fida akan cuba habiskan sk11 stempower moisturizer ( beli kat groupon trial set barulah merasa, kalau harga betul rasanya tak terbeli, hahahaha, kena habiskan kalau tak membazir waaaaa ).

Bila yang tu dah habis. Barulah fida beli MUJI skincare ( maybe anti aging or organic range Milk, kena beli big size baru jimat berganda ganda, tapi MUJI kat malaysia tak banyak big size, semuanya travel size which is very costly. ) MUJI anti aging skincare ada collagen, & i have checked with their customer service support, the collagen used in their anti aging products is fish collagen YEAY!!!!

 InsyaAllah will give another review on Dragon's Blood face oil.

Thank you very much for reading.
Assalamualaikum and have great day!
Fida Vanilla

Please note that the results may vary depends on individual skin type.