Buy Vanilla Beans Here

Saturday, 20 June 2015

TERIYAKI SALMON WITH RICE NOODLES AND ASPARAGUS

Copy paste dari FB: Lya Uzir Creative Living
TERIYAKI SALMON WITH RICE NOODLES AND ASPARAGUS

Bahan-bahan:
300 gram ikan salmon
2 sudu besar minyak zaitun
3 sudu besar madu
4 sudu besar kicap
2 sudu besar cuka
1 sudu besar sos ikan
4 ulas bawang putih- dicincang halus
Sedikit halia yang telah dicincang halus

Bihun dan asparagus:
8 oz bihun
1 genggam asparagus
Garam
Serbuk lada hitam
Minyak zaitun

Cara membuatnya:
- Untuk bahan perapan, satukan minyak zaitun, madu, kicap,cuka, sos ikan,bawang putih dan halia. Pukul sebati.
- Letakkan ikan salmon di atas dulang/bekas dan tuangkan bahan perapan tadi keatas ikan salmon. Perapkan ikan tersebut selama 1 jam.
- Panaskan ketuhar pada 170 darjah celcius. Bakar ikan selama 15 minit atau sehingga ianya masak. Pada masa yang sama bakar asparagus yang telah di gaul dengan sedikit minyak zaitun, garam dan serbuk lada hitam di dalam ketuhar. Bakar sehingga ianya lembut tetapi masih rangup.
- Keluarkan ikan salmon, dan ambik jus/ kuah daripada bahan perapan yang ada dalam bekas yang digunakan untuk membakar ikan salmon tadi. Masukkan jus/ kuah tersebut dalam periuk. Didihkan kuah ini sehingga menjadi pekat.
- Kemudian panaskan tempat pemanggang/ kuali, masak ikan salmon tanpa kuah perapan. Masak sehingga ikan menjadi 'caramelized'.
- Celur bihun dan hidangkan bersama ikan salmon dan asparagus.


Gambar: Lya Uzir Creative Living

No comments:

Post a Comment