Buy Vanilla Beans Here

Thursday, 25 September 2014

Eksperimen Dapur: Buat yogurt dengan susu sejuk

Assalamualaikum semua,
apa khabar,
setelah seminggu cuti sekolah, tetiba nak start balik semangat kembeli bekerja mengambil masa yang lama. sebenarnya fida cakap diri sendiri, dah nak masuk hari jumaat, masih lagi lemau je. cuti... cepat sungguh masa berlalu.

orait, fida nak share pengalaman eksperimen dapur Fida: buat yogurt sendiri dari susu sejuk. Tak perlu nak ada yogurt maker, tak perlu hangatkan susu, letak dalam over, slow cooker. Hanya dari susu kotak kita beli kat kedai. :)

asalnya, fida nak buat buttermilk, tapi disebabkan buttermilk merata2 cari xde, fida just guna je lah yogurt, kerana yogurt pun mengandungi probiotik elok utk penghadaman. ( fida mengalami sedikit situasi penghadaman, & sungguh tidak selesa bila tidak lawas)

 Video ini menunjukkan hasil yogurt fida.

Pengalaman fida setelah mengamalkan minum 1 cawan yogurt setiap hari? penghadaman menjadi elok & lawas, semalaman ye membuang yang lama terpendam hahahahaha. tapi saya tidak cirit birit.

ada suka minum tanpa letak apa-apa.

tapi bagi mereka yang ingin memperisakan & menentukan kadar pengambilan gula boleh guna resipi yogurt fida.

1 cawan yogurt kita buat sendiri ( jimat selitre yogurt baru rm6, kalau kat kedai 1.5kg sudah rm15-17)
1 sudu kecil atau lebih sikit madu ( pemanis yang membantu dalam penghadaman )
1 sudu kecil Fida Vanilla - Halal Vanilla Extract ( fida tidak rekemen guna esen kerana ianya adalah perisa tiruan, vanilla extract dihasilkan asli dari vanilla bean. )

nak buat manggo lassi pun boleh,
just blend 1/4 cawan mangga ( lebih kurang) ,
1 cawan yogurt,
1 sudu besar madu,
1 sudu kecik vanilla extract
blend n enjoy!

& the list goes on, kalau nak buat smoothie
1/4 cawan strasberries beku
1 cawan yogurt sejuk
1 sudu besar madu ( kurangkan kalau x suka manis )
1 sudu kecil vanilla extract.
blend & enjoy!

Semoga bermanfaat
Salam Vanilla
Fida Vanilla
0132877769
#halalvanillaextract
 https://www.facebook.com/fidavanilla