Buy Vanilla Beans Here

Saturday, 8 March 2014

Pray For Missing MH370

Pada tanggal 8-3-2014, Malaysia dikejutkan dengan berita yang amat sedih & hiba sekali.
Hilangnya MH370 dari radar secara tiba-tiba.
Tanpa sebarang tanda -tanda kehilangannya.
Sebagai rakyat Malaysia, fida memang amat terkesan sekali dengan kehilangan ini.
Kerana fida bangga dengan Malaysia Airlines,
fida suka sangat layanan yang diberikan oleh cabin crew Malaysia Airlines.
Pengalaman pertama fida naik kapal terbang adalah Malaysia Airlines.

yang membuatkan fida amat terasa sedih & hiba sekali, apabila fida terbaca satu blog, mengenai message yang dihantar dari menara kawalan kepada pesawat MH370,
http://tengoktvonline.blogspot.com/2014/03/mesej-sayu-buat-pesawat-mh370-dari.html


Apa yang kita ada sekarang ini, adalah doa sebagai senjata untuk kembalikan mereka ke pangkuan keluarga & orang tersayang. 

Fida terjumpa amalan doa untuk kembalikan orang atau barang yang hilang.
Semoga ikhtiar doa tersebut, diterima & dimakbulkan oleh Allah, agar penantian & pencarian ini cepat bertemu penyelesaiannya. Amin


Amalan dan Doa untuk Mengembalikan Orang Hilang

Amalan dan doa ini saya mengutip dari kitab Mujarrabat Imamiyah. Salah satu kitab kumpulan tajribiyah (eksperimen) ilmu-ilmu dari Imam Ali bin Abi Thalib (sa). Penulisnya Allamah Sayyid Muhammad Ridha Ar-Ridhawi An-Najafi, salah seorang ulama besar, alim dan wara’, keturunan Rasulullah saw dari jalur silsilah Imam Ali Ar-Ridha (sa). Amalan dan doa yang ada dalam kitab ini telah tajrib, dieksperimen, oleh para ulama dan kaum mukminin. Tentunya agar amalan dan doa ini mujarrab, harus didasari oleh keyakinan yang kuat dan niat yang baik serta ikhlas.
Tentang amalan untuk mengembalikan orang hilang atau barang hilang, kitab ini menyebutkan tujuh macam, antara lain:
1.  Allamah Sayyid Nikmatullah Al-Jazairi (ra) mengatakan kepada sebagian sahabatnya: jika doa ini didawamkan, dibaca secara istiqamah, dapat mengembalikan orang atau sesuatu yang hilang. Doanya sebagai berikut:

يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اِنَّ اللهَ لاَ يُخْلِفُ الْمِيعَادَ، اِجْمَعْ بَيْنِي وَبَيْنَ
Yâ Jâmi’an nâsi liyawmin lâ rayba fîhi, innallâha lâ yukhliful mî’ât, ijma’ baynî wa bayna …
“Wahai Yang Mengumpulkan manusia pada suatu hari yang tiada keraguan di dalamnya, sesungguhnya Allah tidak pernah mengingkari janji-Nya, kumpulkan kembali antara aku dan ….”
Dengan doa ini, Allah swt akan mengumpulkan kembali Anda dengan orang, saudara, atau sesuatu yang hilang. (Mujarrabat Imamiyah: 214)
Catatan: pada titik-titik tersebut sebutkan nama orang yang hilang.
2.  Allamah Sayyid Muhammad Ar-Ridhawi mengatakan: hendaknya Anda membaca zikir berikut ini setiap sesudah shalat Isya’ sebanyak (125 kali):

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ بِقُدْرَتِكَ، لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ بِحَقِّكَ، بِحُرْمَتِكَ، بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ، اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ.
Allâhumma shalli ‘alâ Muhammadin wa âli Muhammad, lâ ilâha illallâhu biqudratika, lâ ilâha illallâhu bihaqqika, bihurmatika, birahmatika yâ Arhamar râhimîn, Allâhumma shalli ‘alâ Muhammadin wa âli Muhammad.
“Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad, tiada Tuhan selain Allah dengan kekuasaan-Mu, tiada Tuhan selain Allah dengan hak-Mu, dengan kemuliaan-Mu, dengan rahmat-Mu wahai Yang Maha Pengasih dari semua yang mengasihi; ya Allah, sampaikan shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad.” (Mujarrabat Imamiyah: 215).
3. Salah satu Keutamaan dan Rahasia surat Abasa, surat ke 80.
Penulis kitab ini mengutip dari kitab Minhâjul ‘Arifîn, suatu riwayat menyebutkan bahwa membaca surat ‘Abasa mujarrab untuk mengembalikan sesuatu yang hilang. Yakni sesudah membaca surat Abasa membaca doa berikut:
يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اِنَّ اللهَ لاَ يُخْلِفُ الْمِيعَادَ، اِجْمَعْ بَيْنِي وَبَيْنَ …
Yâ Jâmi’an nâs liyawmin lâ rayba fîhi innallâha lâ yukhliful mi’ât, ijma’ baynî wa bayna …
“Wahai Yang Mengumpulkan manusia pada suatu hari yang tiada keraguan di dalamnya, sesungguhnya tidak Allah pernah mengingkari janji-Nya, kumpulkan kembali antara aku dan ….” (Mujarrabat Imamiyah: 215)
Disini perlu saya jelaskan bahwa surat dan ayat Al-Qur’an memiliki makna lahir dan makna batin. Di antara makna batinnya adalah kandungan rahasia dan keutamaan di dalamnya untuk hal-hal tertentu, tentunya untuk tujuan yang baik dan positif. Memang kadang-kadang nampaknya antara makna lahir dan makna batin suatu surat Al-Qur’an dan seolah-olah tidak saling berkait. Tetapi sejatinya itu bukan tidak saling berkait, itu jelas berkaitan, hanya saja karena keterbatasan ilmu kita tentang makna Al-Qur’an secara lahir dan batin. Buktinya setiap surat Al-Qur’an memiliki keutamaan sebagimana yang disebutkan di dalam hadis-hadis Nabi saw dan Ahlul baitnya (sa).


#prayformh370
#fidavanilla
www.fidavanilla.com

Saturday, 1 March 2014

"Heat Stress" dan tip-tip menghindari "Heat Stroke"

Assalamualaikum & salam vanilla, baru - baru ini, suhu semakin meningkat di Malaysia. Fida pun antara pernah mengalami heat stroke. ( Antara kesan -kesan 'heat sroke': pening migraine melampau, muntah-muntah sepanjang hari, pengsan, badan panas seakan demam & sebagainya) 

Gambar adalah dari www.10news.com

Apa yang fida nak share adalah cara untuk elakkan heat stroke, & sejukkan suhu badan anda. 

11 tip - tip untuk elakkan 'heat stroke'
1. pakai baju yang longga & warna yang cerah

2. sentiasa tengok kadar suhu, sekiranya suhu meningkat, elakkan berada di luar rumah. 

3. lindungi kulit anda dari matahari dengan menggunakan krim pelindung matahari. sekiranya berada diluar, pastikan kita tutup kepala kita dengan topi atau payung untuk menyejukkan kepala kita. Elakkan pancaran matahari terus ke kepala agar kepala kita terlindung & sejuk. ( Apabila kepala panas, ia akan menaikkan suhu badan, menyebabkan kita migraine sepanjang hari - pengalaman fida sendiri, smpi muntah muntah.) 

4. Banyakkan minum air masak. walaupun tidak haus, pastikan minum air masak. Ini adalah untuk menyejukkan badan anda & boleh membantu bagi mengelakkan heat stroke

5. NO NO NO minuman berkafein ( kopi & teh - wah!!!!! fida suka kopi & teh) & serta beralcohol ( untuk yang bukan muslim ). kerana minuman sebegini tidak akan menghilangkan haus anda, ia akan membuatkan suhu badan semakin meningkat. 

6. Makan buah-buahan serta sayur-sayuran sebelum memulakan aktiviti sukan

7. Elakkan untuk duduk di dalam kereta ketika di parkir kereta. Adalah lebih sejuk berteduhkan pokok di padang, dari duduk di dalam kereta ketika diparkir. walaupun kereta dipasang hawa dingin.( ingat tak kes-kes kanak-kanak meninggal ketika ditinggalkan di dalam kereta? Nauzubillah )

8. Elakkan untuk berada di dalam kawasan sesak, kerana bila terlalu sesak, ia akan menjadi lebih panas, apabila heat stroke berlaku, maka antara situasi yang kita hadapi apabila seseorang akan pengsan dari kesan heat stroke tersebut

9. Kerap berhenti seketika ketika melakukan aktiviti luar rumah. seperti berkebun, bertukang, atau apa aktiviti berjemur, sentiasa berehat seketika sebelum sambung balik bagi sejukkan badan anda. 

10. Jadualkan aktiviti agar dilakukan pada waktu kurang panas. Lazimnya waktu panas berlaku anta 10 pagi hinggi 6 petang. cuba 'adjust' aktiviti tersebut agar dilakukan sebelum tempoh itu, atau lepas tempoh itu. sekiranya tidak dielakkan, maka ikutilah saranan berpayung & banyakkan minum air masak ketika aktiviti waktu panas. 

11. Tanya doktor anda sekiranya anda mempunyai kondisi kesihatan atau situasi perubatan yang cenderung ke arah heat stroke, adalah penting untuk ketahui samada ubat yang anda ambil turut menaikkan suhu badan atau tidak 

tip-tip ini diterjemahkan dari http://www.wikihow.com/Prevent-Heat-Exhaustion, agar kita dapat menjaga tubuh badan kita, kurangkan sakit, lebihkan sihat, lebihkan produktiviti.  

Semoga bermanfaat
Fida Vanilla 
+60132877769
www.fidavanilla.com