Buy Vanilla Beans Here

Tuesday, 29 January 2013

What is your facial care routine?

Assalamualaikum & Salam Vanilla, 
Fida di sini, hari ni Fida nak share my natural (almostlah hehe) facial care routine. 
My experience with store bought facial products. 
Dulu masa belajar, muka fida teruk diserang jerawat. tmbh lg keinginan nak cepat wajah cantik, tergoda dgn bisikan iklan majalah., + kawan2 yang pki produk2 kedai, muka dorg elok je, dgn packaging canggih. fida pki semua benda tu, sudahnya muka jd mangsa. naik jerawat sepanjang masa, mcm2 buat , tp x nmpk kesan turun. then diri sendiri pujuk mungkin hormon tu, mak fida pun ckp mungkin lepas bersalin, hormon utk hasil jerawat akan beransur hilang. 


masa fida berkahwin, fida dh jd malas nk cuci, nk tone nk moisturize, senang kata jarang sangat fida cuci muka dgn sabun, fida bilas muka dgn air biasa je, no toner no moisturizer. Muka fida tiada naik jerawat, black heads masih ada lg. Jerawat tiada, tinggal parut, tapi muka kusam. Until fida excited dgn 1 produk ni, yang mengandungi emas 24k, spt petua kecantikan ratu mesir purba kala, HAHAHAHAH, tergoda lg dgn iklan, fida beli balik semula produk muka di kedai.1 set lengkap lagi! Masa tu, fida cuma nak muka fida berseri2. hehe, sekali pakai, naik balik segala jerawat, masa tu dah nak 30s, secara logiknya hormon jerawat, nk masuk 30s, the skin should be okay, that's when i realize, my skin tidak sesuai dgn produk2 dijual di kedai. So fida stop pki, then rasa seperti membazir. 

Kemudian bila fida mula belajar buat sabun, fida mula pki handmade soap ( goats milk & shea butter ), Alhamdulillah muka hilang jerawat, ada jugak naik, tp time bulan mendatang, still ok. x mcm pki produk2 kedai - ( bila fida pki produk muka kedai bila basuh muka, muka rasa slimey, then pki toner, muka terlalu kering, terpaksalah lepas tu letak moisturizer, jawablah 2-3 hari lepas tu mesti naik jerawat x turun). fida x tau kenapa. tp mungkin kerana kandungan minyak, air, agent emulsify( yg campurkan minyak + air sekali ) , dgn bahan pengawet ( tu perlu spy produk muka tahan lama di rak kedai ), kandungan tu mungkin terlalu berat sehingga sumbat pori muka fida. huhuhuhu sudahnya muka berparut sekarang. sedih. 

Anyway ni dia routine fida pki utk muka, ada masa fida tak rajin, but still bila fida rajin nk membasuh muka & moisturize, it doesn't burden my skin. tu yg fida nak. hopefully it will be a guide to those nak switch to natural facial routine. 
Ia sepatutnya mudah, murah, natural. 

 
my almost natural facial care routine.

cleanser: pki homemade sabun(fida pki goats milk & sheabutter) , (penah pki buttermilk, husband ckp muka bersinar, yogurt pun boleh)

toner: fida pki air mawar asli. bkn indonesian brand tu. ni air mawar asli local. kena rajin cari sikit. tp itu boleh buat facial mist fida ( tanya kt kedai runcit milik india, kebykan ada jual )

moisturizer : sweet almond oil ( pki olive oil pun bagus, pemakaian minyak as moisturizer haruslah urut muka minyak tersebut hingga larut,) fida perasan, semenjak fida x pki moisturizer jenama di kedai, fida tidak lg berjerawat ( mungkin kandungan mineral oil bercampur bahan lain terlalu berat utk kulit muka fida) namun kulit muka fida agak kering. since fida pki minyak sweet almond, muka x berminyak, fida urut muka pun x lama. below adalah senarai minyak yg sesuai untuk dipakai di muka.

Low Clogging Probability

ALSO THE BEST MOISTURIZER FOR OILY SKIN

Almond Oil (Sweet Almond)
Apricot Kernel Oil
Avocado Oil
Castor Oil ( minyak buah jarak a.k.a franch oil, minyak ni berlekit, tp bila letak sedikit di muka, ia akan meresap ke dalam kulit, tidak sumbat pori))
Emu Oil ( emu - adalah sejenis burung, make sure sesiapa beli emu oil, burung emu itu telah disembelih oleh orang islam)
Evening Primrose Oil
Jojoba
Olive Oil
Peanut Oil
Safflower Oil
Sesame Oil ( kalau sanggup nk bau minyak bijan kt muka hehehe )
Sunflower Oil
Tocopherol (Vitamin E)
Aloe Vera (cold pressed)
http://www.purefectyourskin.com/clogged-pores.html


 

4 comments:

  1. Aslmkm fida kat mana boleh beli shea butter? sy sgt berminat. nk beli yg ready made kat kedai takut ada campuran barang tidak halal.. tQ Fida.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Maria, Untuk beli Shea Butter, boleh click kat link ini: http://fidavanilla.blogspot.com/p/fida-vanilla-store.html#!/~/product/category=5839776&id=25176847
      thank you very much!
      Have a nice day!

      Delete
    2. Assalamualaikum.saya menjual raw,unrefined shea butter dengan harga berpatutan sebab ambil terus daripada producers di west africa.sila email ke aishea.products@gmail.com atau whatsapp 0182087298

      Delete
  2. salam fida. online banking payment accept x?

    ReplyDelete