Buy Vanilla Beans Here

Monday, 7 January 2013

Another DIY project Jom buat minyak wangi roll on

Assalamualaikum & salam vanilla, 
Salam 2013! 

Hari ni fida nak share ilmu bagaimana hendak membuat minyak wangi ala roll-on gitu. Siapa sangka minyak wangi sebenarnya mudah nak buat, malah kita boleh pelbagai kreativiti kita untuk dijadikan minyak wangi custom-made sesuai untuk peribadi kita, ataupun hadiah kepada insan yang tersayang. :) kosnya pula terlalu murah tambahan kita guna bahan wangian semula jadi, essential oil iaitu minyak pati tumbuhan tumbuhan & bunga bunga.

Sebelum fida terangkan lebih lanjut tentang kebaikan bahan-bahan yang kita gunakan untuk membuat minyak wangi, fida sertakan link video youtube.


Resipi Minyak wangi:
5ml Carrier Oil ( sweet almond oil atau jojoba oil atau sunflower oil )
5 titik essential oil ( kalau nak lebih boleh tapi jgn melebihi 20%  daripada jumlah carrier oil. contoh: carrier oil 5ml, maximum 1 ml essential oil )

Gaul & goncang sehingga sebati masukkan kedalam roll on bottle. 
dah siap. boleh guna terus, atau balut untuk dijadikan hadiah. 

Mana nak cari bahan-bahan tersebut?
Essential Oil: fida beli jenama zensuous, ada byk lg jenama, tinggal kena rajin tanya dengan en. google. Fida beli dari brand ni sbb customer service dia bagus. lgpun fida mmg guna essential oil jenama ni utk buat minyak urut fida sendiri setiap kali pergi mengurut. Bila fida stress, fida custom made minyak urut fida khas untuk kurangkan stress (sebagai contoh minyak lavender, geranium, adalah antara minyak2 yang menenangkan & mengurangkan stress kita), bila fida nak rasa wangi & happy, fida buatlah minyak urut fida bau wangi ( lemon & mandarin adalah antara wangian yang boleh memberikan kita senyuman )
Please take note! ada sesetengah essential oil tidak selamat utk digunakan bagi wanita hamil trimester pertama & ibu  menyusu. Walau apa pun, please consult your gynecologist before using essential oil.
Fida sertakan sekali jenis essential oil yang selamat dipakai bagi wanita hamil 2nd trimester & ibu menyusu

Essential oils safe for pregnancy (second and third trimesters)
•    Bergamot
•    Roman chamomile
•    Eucalyptus
•    Geranium
•    Ginger
•    Grapefruit
•    Lavender
•    Lemon
•    Lemongrass
•    Lime
•    Mandarin
•    Neroli
•    Patchouli
•    Petitgrain
•    Rose Otto
•    Rosewood
•    Sandalwood
•    Sweet orange
•    Tea tree
•    Ylang ylang

Essential oils to avoid in pregnancy (partial list)
•    Arnica (homeopathic is fine)
•    Basil
•    Birch (sweet)
•    Bitter almond
•    Boldo leaf
•    Broom
•    Buchu
•    Calamus
•    Camphor (brown or yellow)
•    Cassia
•    Cedarwood/thuja
•    Chervil
•    Cinnamon
•    Clary sage
•    Clove (bud, leaf or stem)
•    Coriander
•    Costus
•    Deertongue
•    Elecampane
•    Fennel
•    Horseradish
•    Hyssop
•    Jaborandi leaf
•    Juniper berry
•    Melilotus
•    Mugwort
•    Mustard
•    Nutmeg
•    Origanum
•    Parsley (large doses)
•    Pennyroyal
•    Pine (dwarf)
•    Rosemary
•    Rue
•    Sassafras
•    Savin
•    Savory (summer)
•    Tansy
•    Thyme red (large doses)
•    Tonka
•    Wintergreen
•    Wormwood

Information taken from : http://www.fitpregnancy.com/pregnancy/fashion-beauty/essential-oils

Carrier Oil (minyak utk melarutkan essential oil): antara minyak boleh guna ialah, jojoba oil, sweet almond oil, sunflower seed oil, minyak kelapa dara yang tidak berbau. Kenapa perlu carrier oil? kerana kalau guna essential oil sahaja, kos membuat tu menjadi mahal.
 
syringe: kita selalu dpt ni bila pegi klinik kan? hehehe, boleh didapati di farmasi kalau nak beli. 

dropper: fida beli dropper ni online, tp beauty supply store spt magicboo ada jual. 

roll on bottle: fida beli dekat daiso sunway piramid. Rasanya boleh dpt di semua cawangan

sekian untuk entry kali ni. till then we meet again
FIDA VANILLA!



4 comments:

  1. fida, kat mana ada jual carrier oil dan essential oil? harga dlm brp RM?

    ReplyDelete
  2. Kalau hendak minyak lavender 100% pure dari New Zealand bolehlah jenguk2 kat sini www.facebook.com/mynzlavender

    ReplyDelete
  3. Thinks informasi berguna ne..i wanna to made May own perfume

    ReplyDelete