Buy Vanilla Beans Here

Tuesday, 29 January 2013

What is your facial care routine?

Assalamualaikum & Salam Vanilla, 
Fida di sini, hari ni Fida nak share my natural (almostlah hehe) facial care routine. 
My experience with store bought facial products. 
Dulu masa belajar, muka fida teruk diserang jerawat. tmbh lg keinginan nak cepat wajah cantik, tergoda dgn bisikan iklan majalah., + kawan2 yang pki produk2 kedai, muka dorg elok je, dgn packaging canggih. fida pki semua benda tu, sudahnya muka jd mangsa. naik jerawat sepanjang masa, mcm2 buat , tp x nmpk kesan turun. then diri sendiri pujuk mungkin hormon tu, mak fida pun ckp mungkin lepas bersalin, hormon utk hasil jerawat akan beransur hilang. 


masa fida berkahwin, fida dh jd malas nk cuci, nk tone nk moisturize, senang kata jarang sangat fida cuci muka dgn sabun, fida bilas muka dgn air biasa je, no toner no moisturizer. Muka fida tiada naik jerawat, black heads masih ada lg. Jerawat tiada, tinggal parut, tapi muka kusam. Until fida excited dgn 1 produk ni, yang mengandungi emas 24k, spt petua kecantikan ratu mesir purba kala, HAHAHAHAH, tergoda lg dgn iklan, fida beli balik semula produk muka di kedai.1 set lengkap lagi! Masa tu, fida cuma nak muka fida berseri2. hehe, sekali pakai, naik balik segala jerawat, masa tu dah nak 30s, secara logiknya hormon jerawat, nk masuk 30s, the skin should be okay, that's when i realize, my skin tidak sesuai dgn produk2 dijual di kedai. So fida stop pki, then rasa seperti membazir. 

Kemudian bila fida mula belajar buat sabun, fida mula pki handmade soap ( goats milk & shea butter ), Alhamdulillah muka hilang jerawat, ada jugak naik, tp time bulan mendatang, still ok. x mcm pki produk2 kedai - ( bila fida pki produk muka kedai bila basuh muka, muka rasa slimey, then pki toner, muka terlalu kering, terpaksalah lepas tu letak moisturizer, jawablah 2-3 hari lepas tu mesti naik jerawat x turun). fida x tau kenapa. tp mungkin kerana kandungan minyak, air, agent emulsify( yg campurkan minyak + air sekali ) , dgn bahan pengawet ( tu perlu spy produk muka tahan lama di rak kedai ), kandungan tu mungkin terlalu berat sehingga sumbat pori muka fida. huhuhuhu sudahnya muka berparut sekarang. sedih. 

Anyway ni dia routine fida pki utk muka, ada masa fida tak rajin, but still bila fida rajin nk membasuh muka & moisturize, it doesn't burden my skin. tu yg fida nak. hopefully it will be a guide to those nak switch to natural facial routine. 
Ia sepatutnya mudah, murah, natural. 

 
my almost natural facial care routine.

cleanser: pki homemade sabun(fida pki goats milk & sheabutter) , (penah pki buttermilk, husband ckp muka bersinar, yogurt pun boleh)

toner: fida pki air mawar asli. bkn indonesian brand tu. ni air mawar asli local. kena rajin cari sikit. tp itu boleh buat facial mist fida ( tanya kt kedai runcit milik india, kebykan ada jual )

moisturizer : sweet almond oil ( pki olive oil pun bagus, pemakaian minyak as moisturizer haruslah urut muka minyak tersebut hingga larut,) fida perasan, semenjak fida x pki moisturizer jenama di kedai, fida tidak lg berjerawat ( mungkin kandungan mineral oil bercampur bahan lain terlalu berat utk kulit muka fida) namun kulit muka fida agak kering. since fida pki minyak sweet almond, muka x berminyak, fida urut muka pun x lama. below adalah senarai minyak yg sesuai untuk dipakai di muka.

Low Clogging Probability

ALSO THE BEST MOISTURIZER FOR OILY SKIN

Almond Oil (Sweet Almond)
Apricot Kernel Oil
Avocado Oil
Castor Oil ( minyak buah jarak a.k.a franch oil, minyak ni berlekit, tp bila letak sedikit di muka, ia akan meresap ke dalam kulit, tidak sumbat pori))
Emu Oil ( emu - adalah sejenis burung, make sure sesiapa beli emu oil, burung emu itu telah disembelih oleh orang islam)
Evening Primrose Oil
Jojoba
Olive Oil
Peanut Oil
Safflower Oil
Sesame Oil ( kalau sanggup nk bau minyak bijan kt muka hehehe )
Sunflower Oil
Tocopherol (Vitamin E)
Aloe Vera (cold pressed)
http://www.purefectyourskin.com/clogged-pores.html


 

Monday, 7 January 2013

Another DIY project Jom buat minyak wangi roll on

Assalamualaikum & salam vanilla, 
Salam 2013! 

Hari ni fida nak share ilmu bagaimana hendak membuat minyak wangi ala roll-on gitu. Siapa sangka minyak wangi sebenarnya mudah nak buat, malah kita boleh pelbagai kreativiti kita untuk dijadikan minyak wangi custom-made sesuai untuk peribadi kita, ataupun hadiah kepada insan yang tersayang. :) kosnya pula terlalu murah tambahan kita guna bahan wangian semula jadi, essential oil iaitu minyak pati tumbuhan tumbuhan & bunga bunga.

Sebelum fida terangkan lebih lanjut tentang kebaikan bahan-bahan yang kita gunakan untuk membuat minyak wangi, fida sertakan link video youtube.


Resipi Minyak wangi:
5ml Carrier Oil ( sweet almond oil atau jojoba oil atau sunflower oil )
5 titik essential oil ( kalau nak lebih boleh tapi jgn melebihi 20%  daripada jumlah carrier oil. contoh: carrier oil 5ml, maximum 1 ml essential oil )

Gaul & goncang sehingga sebati masukkan kedalam roll on bottle. 
dah siap. boleh guna terus, atau balut untuk dijadikan hadiah. 

Mana nak cari bahan-bahan tersebut?
Essential Oil: fida beli jenama zensuous, ada byk lg jenama, tinggal kena rajin tanya dengan en. google. Fida beli dari brand ni sbb customer service dia bagus. lgpun fida mmg guna essential oil jenama ni utk buat minyak urut fida sendiri setiap kali pergi mengurut. Bila fida stress, fida custom made minyak urut fida khas untuk kurangkan stress (sebagai contoh minyak lavender, geranium, adalah antara minyak2 yang menenangkan & mengurangkan stress kita), bila fida nak rasa wangi & happy, fida buatlah minyak urut fida bau wangi ( lemon & mandarin adalah antara wangian yang boleh memberikan kita senyuman )
Please take note! ada sesetengah essential oil tidak selamat utk digunakan bagi wanita hamil trimester pertama & ibu  menyusu. Walau apa pun, please consult your gynecologist before using essential oil.
Fida sertakan sekali jenis essential oil yang selamat dipakai bagi wanita hamil 2nd trimester & ibu menyusu

Essential oils safe for pregnancy (second and third trimesters)
•    Bergamot
•    Roman chamomile
•    Eucalyptus
•    Geranium
•    Ginger
•    Grapefruit
•    Lavender
•    Lemon
•    Lemongrass
•    Lime
•    Mandarin
•    Neroli
•    Patchouli
•    Petitgrain
•    Rose Otto
•    Rosewood
•    Sandalwood
•    Sweet orange
•    Tea tree
•    Ylang ylang

Essential oils to avoid in pregnancy (partial list)
•    Arnica (homeopathic is fine)
•    Basil
•    Birch (sweet)
•    Bitter almond
•    Boldo leaf
•    Broom
•    Buchu
•    Calamus
•    Camphor (brown or yellow)
•    Cassia
•    Cedarwood/thuja
•    Chervil
•    Cinnamon
•    Clary sage
•    Clove (bud, leaf or stem)
•    Coriander
•    Costus
•    Deertongue
•    Elecampane
•    Fennel
•    Horseradish
•    Hyssop
•    Jaborandi leaf
•    Juniper berry
•    Melilotus
•    Mugwort
•    Mustard
•    Nutmeg
•    Origanum
•    Parsley (large doses)
•    Pennyroyal
•    Pine (dwarf)
•    Rosemary
•    Rue
•    Sassafras
•    Savin
•    Savory (summer)
•    Tansy
•    Thyme red (large doses)
•    Tonka
•    Wintergreen
•    Wormwood

Information taken from : http://www.fitpregnancy.com/pregnancy/fashion-beauty/essential-oils

Carrier Oil (minyak utk melarutkan essential oil): antara minyak boleh guna ialah, jojoba oil, sweet almond oil, sunflower seed oil, minyak kelapa dara yang tidak berbau. Kenapa perlu carrier oil? kerana kalau guna essential oil sahaja, kos membuat tu menjadi mahal.
 
syringe: kita selalu dpt ni bila pegi klinik kan? hehehe, boleh didapati di farmasi kalau nak beli. 

dropper: fida beli dropper ni online, tp beauty supply store spt magicboo ada jual. 

roll on bottle: fida beli dekat daiso sunway piramid. Rasanya boleh dpt di semua cawangan

sekian untuk entry kali ni. till then we meet again
FIDA VANILLA!