Buy Vanilla Beans Here

Sunday, 11 November 2012

Durian Crepe - Fida Vanilla Style.

Assalamualaikum & salam vanilla, as promised fida nk share resipi durian crepe fida. sorry delayed byk. ni dia recipe. enjoy:

crepe batter:
1 cup of flour ( ada yg ckp tepung gandum biasa elok, fida guna cake flour sbb tu je selalu ada kt rumah)
1 cup of milk
3 Tbs of castor sugar ( kalau nk buat crepe ni x manis or utk savoury, just omit)
1 ts of salt
1 ts vanilla extract or vanilla paste ( my own homemade)

kacau dgn whisk hingga sebati, so far guna x bergentel, tp kalau ada lumpy sana sini, mmg advice guna tapis tapis adunan tersebut.

recipe utk filling pulak: filling buah ikut suka kita nk apa. nk filling cili tuna pun ok utk savoury, tp igt savoury pastikan batter x bergula.

1 biji durian amik isinya,
3 cawan krim
1ts vanilla extract or suka extra mcm fida, letak 1ts vanilla paste.

mash isi durian agar tidak berketul2, then pukul krim hingga stiff peak( pukul sikit krim then masuk 1-2 sb gula icing, baru senang nk dpt stiff peak, my experience so far), then ambil sesenduk krim masukkan ke dalam durian utk lighten durian punya consistency then masuk filling durian ke dalam krim n gaul sebati. please note: filling ni byk tau, boleh separuhkan atau bahagikan 3. kalau tak, krim durian lg byk crepe.


then combinelah crepe n filling spt dlm video youtube fida hehe.
kalau x nk crepe pecah, nipiskan crepe anda semasa memasak senipis yg boleh. 
please please please forgive me, kalau video tutorial tidak memuaskan.
Till then happy holidays, Assalamualaikum

Fida Vanilla.

1 comment:

  1. crepe dh jd fenomena dh,,n satu gigitan msti nk lagi n lagi,haha baru try tdi,,memg maveles

    saye pling suke cmpedak crepe=)

    ReplyDelete