Buy Vanilla Beans Here

Sunday, 30 September 2012

How to make beeswax Candle - Bagaimana membuat lilin dari lilin lebah.

Assalamualaikum fida vanilla di sini, how's your weekend? Hopefully all went well. :) Hari ni fida nak share dlm blog mengenai tip -tip membuat lilin dari lilin lebah. Kenapa lilin lebah? Ilmu tambahan, & juga membersihkan udara persekitaran kita kerana lilin biasa menghasilkan jelaga manakala lilin beeswax ni tidak menghasilkan jelaga, malah ia membersihkan udara, dengan memberatkan ion ion negatif di dalam udara, hasilnya kita dpt hirup udara yang sedar & bersih. Insyaallah dapat mengurangkan jangkitan selesma & resdung. Fida suka lilin beeswax ni sebab fida boleh letak minyak pati yang mengandungi khasiat custom made ikut suka hati fida. hehe. Di sini, fida sertakan sekali video youtube fida.

Maafkanlah sekiranya ada yang terkurang dlm video how to. 

Tip-tip yang perlu diberi perhatian:
1. Pastikan alas dengan surat khabar atau tisu di tmpt kita buat lilin beeswax. Sbb fida lupa nk alas dapur dgn tisu, hehe, sudahnya dapur ada kesan beeswax, cemerkap kan fida?
2. Kalau nak bersihkan peralatan yang mencairkan beeswax td, boleh refer ke video youtube fida yang di bawah ini, less hassle dr kena rebus peralatan berkali2 dgn air. 

3. Untuk bakar lilin ni, boleh bakar 30minit utk membersihkan udara persekitaran di dalam satu ruang. misalnya : bakar kt living room 30 minit, then bilik tidur 30 minit, 

4. Ada juga tip yang fida jumpa sekiranya bakar lilin beeswax sebelum tidur, ia sedikit sebanyak melenakan tidur kita. 

5. NEVER EVER LEAVE YOUR CANDLE UNATTENDED. kalau nak keluar tinggalkan lilin beeswax, tiup dulu. 

   Ni dia gmbr dapur fida yang terkena beeswax tu:

tp xpe, nnt fida tuang minyak panas, Insyaallah dia hilang, x nk korek pki pisau, berbekas karang.

Tu dia project utk hujung minggu ni, update blog and ulasan v log fida tang buat lilin.
till then
Assalamualaikum,
Fida Vanilla <------- jgn lupa klik page & klik like ye, ^_^, tqvm.

4 comments:

  1. salam nice sharing, btw, saya nak tanya beeswax tu macam mana nak hilangkan bau, dan kat mana nak beli dia ? terima kasih.

    -sofia-

    ReplyDelete
  2. May i know where you purchased the beeswax?

    ReplyDelete
  3. Boleh dapatkan beeswax dari saya 019-5079197

    ReplyDelete