Buy Vanilla Beans Here

Sunday, 30 September 2012

How to make beeswax Candle - Bagaimana membuat lilin dari lilin lebah.

Assalamualaikum fida vanilla di sini, how's your weekend? Hopefully all went well. :) Hari ni fida nak share dlm blog mengenai tip -tip membuat lilin dari lilin lebah. Kenapa lilin lebah? Ilmu tambahan, & juga membersihkan udara persekitaran kita kerana lilin biasa menghasilkan jelaga manakala lilin beeswax ni tidak menghasilkan jelaga, malah ia membersihkan udara, dengan memberatkan ion ion negatif di dalam udara, hasilnya kita dpt hirup udara yang sedar & bersih. Insyaallah dapat mengurangkan jangkitan selesma & resdung. Fida suka lilin beeswax ni sebab fida boleh letak minyak pati yang mengandungi khasiat custom made ikut suka hati fida. hehe. Di sini, fida sertakan sekali video youtube fida.

Maafkanlah sekiranya ada yang terkurang dlm video how to. 

Tip-tip yang perlu diberi perhatian:
1. Pastikan alas dengan surat khabar atau tisu di tmpt kita buat lilin beeswax. Sbb fida lupa nk alas dapur dgn tisu, hehe, sudahnya dapur ada kesan beeswax, cemerkap kan fida?
2. Kalau nak bersihkan peralatan yang mencairkan beeswax td, boleh refer ke video youtube fida yang di bawah ini, less hassle dr kena rebus peralatan berkali2 dgn air. 

3. Untuk bakar lilin ni, boleh bakar 30minit utk membersihkan udara persekitaran di dalam satu ruang. misalnya : bakar kt living room 30 minit, then bilik tidur 30 minit, 

4. Ada juga tip yang fida jumpa sekiranya bakar lilin beeswax sebelum tidur, ia sedikit sebanyak melenakan tidur kita. 

5. NEVER EVER LEAVE YOUR CANDLE UNATTENDED. kalau nak keluar tinggalkan lilin beeswax, tiup dulu. 

   Ni dia gmbr dapur fida yang terkena beeswax tu:

tp xpe, nnt fida tuang minyak panas, Insyaallah dia hilang, x nk korek pki pisau, berbekas karang.

Tu dia project utk hujung minggu ni, update blog and ulasan v log fida tang buat lilin.
till then
Assalamualaikum,
Fida Vanilla <------- jgn lupa klik page & klik like ye, ^_^, tqvm.

Saturday, 22 September 2012

Essential Oils - Geranium

Assalamualaikum, fida vanilla di sini, writing an entry again. Baru - baru fida mula menjinakkan diri untuk bertanam (konon, pada hal beli je plants kt nursery, nasib baik x mati lg hahaha). my idea of bercucuk tanam, i like plants that i can get the benefits from, such as herbs, i'm not so much of a flower person sebab dari dulu lagi, fida tidak ada 'green thumb'. but when i started to grow the herbs, having the ambition of growing a herb garden ( yang x berapa organized kat belakang yard tu), Alhamdulillah none of them die on me yet.

    Hari tu, fida ajak mak fida pergi ke nursery yang jual herbs, masa tu mak dtg rumah, & i told that lavender is a good plant, it is quite easy to plant them ( i belum transplant lavender ke atas tanah). Mak pun interested nak pegi nurseri ni. Banyak jugak borong, i even bought the rectangular pot for window garden, since my house has no land to plant.

  Semasa dekat nurseri tu, fida terkejut sbb fida jumpa pokok "geranium", staff kt nurseri tu ckp geranium ini pokok halau nyamuk, & then mak pun confirmed the fact sekali, she added orang dulu2, mmg tanam pokok ni kat rumah, letak kat sanggul kepala, even masa tidur, petik daun letak kat bantal sebab pokok penghalau nyamuk semula jadi. I'm surprised because, "geranium" essential oil terlalu mahal, RM45.90 utk 15ml, ingatkan pokok tu x boleh hidup kat Malaysia. rupanya, senang hidup, subur lagi, pokok geranium tu belum berbunga lagi, tp daunnya bau ros. Tetiba saya dapat satu idea, iaitu I can make Geranium Essential Oil at home, cuma kena beli peralatan nk buat essential oil shj. But it will be, Insyaallah a project for another time. :D seronok bila dpt tau sumber senang didapati & peluang rezeki yang ada di dalam sumber tersebut. Fida belum lg beli Geranium plant ni sebenarnya, but it will be the list during my next visit to this nursery. suka betul.

There are a lot of  varieties of Geranium, this is the type that is found in the nursery. Minus the flower. Photo credit from: http://www.mark-ju.net/recipes/crab_apple.htm

Below fida include sekali khasiat khasiat yang terdapat di dalam Geranium Essential Oil.
Geranium Essential Oil juga dipanggil sebagai 'Women's Oil'

Haemostatic

Geranium oil benefits users through its haemostatic ability. A haemostatic is an agent or substance that helps to stop bleeding---and geranium oil does this effectively. Valerie Worwood writes in her text, "The Complete Book of Essential Oils & Aromatherapy" that geranium oil can be used to help treat minor cuts and also to help regulate menstrual bleeding.


Antiseptic

A natural antiseptic, geranium oil disinfects wounds and also helps treat illnesses such as a sore throat. To treat a sore throat, Patricia Davis suggests gargling with a mouthwash containing geranium oil. Generally not irritating to the skin, to clean minor wounds, geranium oil can be applied directly to the wound.
 

Improve Mood and Reduce Stress

Geranium oil has natural anti-depressant and stress relieving properties. While it should not take the place of professional mental health care, Julie Lawless writes in "The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils" that geranium oil uplifts mood and also helps to calm anxiety and nervous tension brought on by stress. To take advantage of these benefits try including geranium oil in a bath or spread it through the air with an aerosol diffuser.
* a tried & true fact, fida lately experience menstrual depression, luckily its mild. Fida guna geranium oil & campur ke dalam minyak & urut kepala, tangan, perut, Alhamdulillah, fida rasa uplifted sikit. 

Insect Repellent

In addition to all of its health and mental benefits, geranium oil also naturally repels insects. To keep your home free of mosquitoes and other winged insects, spray geranium oil throughout the room. To maximize the effects, Patricia Davis recommends combining with bergamot, lemon or citronella.
*Insyaallah fida akan cuba buat ni, This is my idea of the spray, just combine water 1 cup + 10 drops of Geranium Essential Oil +  10 drops of Lemon Oil. Tempat tidur kita mesti wangi.  


Sebenarnya banyak lagi khasiat Geranium ni. cuma fida x dapat nk include semua sekali dalam entry ni. 
Jom cuba nak? you might surprised with the result. 
Till then,
Salam Vanilla
Fida Vanilla.