Buy Vanilla Beans Here

Friday, 25 May 2012

How to make: Vanilla Lavender Tea.

Assalamualaikum & salam vanilla, semalam di dalam facebook fida, fida citer psl nak buat vanilla lavender tea, hari ni fida nk share macam mana nk buat vanilla lavender tea. fida akan include cara di dalma bentuk video. below are the recipe, enjoy.

1/4 sudu besar teh vanilla (fida kisar vanilla bean dan campur bersama daun teh)
1/4 sudu besar bunga lavender kering ( fida beli bunga ni kat cart di dalam sunway pyramid - not local x tau samada masih ada di sana atau tak)
2 1/2 - 3 sudu besar gula pasir utk 1 litre jug teh, ikut manis kita sebenarnya rasa nk manis, lebihkan, nak kurang manis kurangkan gula.

caranya:

Enjoy the recipe!
 Fida Vanilla

 Mana nak cari vanilla beans? Fida Vanilla  - Vanilla Beans provides gourmet vanilla beans at an affordable price.

How to: membersihkan peralatan lip balm / beeswax based products.

Assalamualaikum & salam vanilla, apa khabar semua? Di harap semuanya sihat. sekarang ni tgh musim cuti sekolah? so apa plan anda semua. my plan is, cuti sekolah, hehehe anak sulung yg cuti sekolah, mamanya yang excited nk buat itu ini, mcm mamanya yg sekolah je.

What i want to share with today is actually sambungan dari kelas membuat lip balm & lipstick saya, bagaimana hendak membersihkan anda, sbb bila saya tgk kt internet, rata ckp once dh guna utk beeswax samaada khas utk beeswax shj atau rebus air dlm perkakas tu berkali kali smpi bersih, penat tu, not to mention, bekas tetap melekat walaupun kita 100 kali pun, trust me, my experience. Been there, done that. ok, video ni dh lama buat, cuma x dpt akses laptop tu yg x dpt nk update kt blog. & the important tools u need utk membersihkan peralatan tersebut adalah: minyak masak yg telah digunakan & tissue towel.

Bagaimana caranya. just view the video yg fida letak di dalam entry ini. Enjoy your holidays!
Assalamualaikum.
fida vanilla



Nak belajar buat lipbalm & lipstick? jom join kelas fida, very easy nak buat. however, cuti sekolah ni, fida tak buat kelas membuat lip balm & lipstick sbb fida balik kampung. Insyaallah balik dari kampung, kelas will resume as usual. 

Gourmet vanilla beans madagascar, tahitian & coming soon indonesian only at Fida Vanilla - Vanilla Beans

Wednesday, 2 May 2012

Bengkel Asas Membuat Lip Balm & Lip Stick

Assalamualaikum & dan salam vanilla, lama dah tak update entry on this blog, wondering how you guys have been? Insyaallah all in great care. Anyway, this entry is about my 1st workshop making your own lip balm & lipstick.
   ON 1st may 2012, fida buat bengkel asas membuat lip balm & lipstick from beeswax. Siapa sangka buat lip balm & lipstick sebenarnya senang sgt, it's a combination of chocolate knowledge & colouring knowledge. class pun x lama 1 jam je, alhamdulillah dapat cover 2 subjects in a hour +, if it's not because i'm using slow cooker, the class will end less than 1 hour.
  ni dia gambar gambar yg sy dpt shoot during bengkel dilangsungkan, x dpt shoot byk sbb anak2 'mama mama', i'm still a stay at home mum, my children are all attched to me. tu yg x dpt nk buat anything more than 1 hour.


    
gambar atas tu, saja nak bg pelajar2 pengalaman masukkan lipstick yg dh siap ke dalam lip pot.
gambar bawah, group photo shoot hehehe... ada jugak tukang interprem.

   ada sorg pelajar x dpt, because dia ada hal, it's ok, just come to any other workshops.

next workshop of making lipbalm & lipstick will be on 13th may 2012, 10.00am. be sure to book your seat if your interested to join my workshop, email me at fidavanilla@gmail.com for booking details because fida kena prepare bahan & buat sijil. walk in mmg fida x dpt accept. sorry.