Buy Vanilla Beans Here

Sunday, 12 February 2012

Fida Vanilla Anti Cellulite Body Butter

Assalamualaikum dan selamat hujung minggu, Fida Vanilla di sini, hari ni entry ni pasal anti-cellulite body butter fida yang buat homemade sendiri dari rumah dengan adunan minyak pati asli dari rosemary, lavender, lemon, grapefruit, mandarin dan kemanisan wangian 'warm vanilla sugar'. Di dalam 'entry' ni jugak fida nak 'include' sekali bagaimana hendak menggunakan body butter tersebut, dan tip-tip yang Insyaallah berguna agar para pengguna dapat hasil yang memuaskan dari produk fida sendiri. Sebelum Fida pergi ke bagaimana cara untuk menggunakannya. Fida nak share gambar poster Fida baru design sendiri hehehee, dengan cekupan cekupan image essential oils yang fida guna di dalam body butter fida.
4 fl oz or 120ml, Introductory Price Rm39.90, normal Price rm79.90
                                     
    Hah, tu dia, poster yang Fida buat. Bagaimana produk ini tercipta? asal inspirasi adalah saya jumpa resipi anti cellulite dalam bentuk minyak urut, dengan sedikit 'adjustment' dalam 'essential oils' dia sebab ada yang tidak ada di Malaysia, dan kalau ada pun terlalu mahal. Saya suka baunya namun ianya dlm bentuk minyak cair pada suhu bilik, dahlah saya ni seorang yang cemerkap, bila guna, lebihan minyak menitik atas lantai, sudahnya 2 kali keje bersih itu bersih ini. kemudian saya cuba hasilkan dia menjadi body butter form, supaya saya senang nak guna dan tidak menitik atas lantai. Alhamdulillah, walaupun ia dijadikan dlm bentuk lebih pejal sedikit, even akak yang selalu urut saya, Kak Noraini, cakap body butter saya elok buat urut kerana ia' easy to glide on skin' dan tidak melekit seperti the well known product of massage oil.
      Itu yang buat saya hendak share kebaikan body butter tersebut kepada semua peminat vanilla di Malaysia.
     Baiklah, sekarang kita cerita bagaimana hendak menggunakan body butter ini. tapi harus ingat, kena disiplinkan diri untuk minum paling minima 
            8 cups of plain water. atau pun 2 litre air,
ikut sukatan measuring cup untuk baking. Ini kerana, essential oil yang saya guna boleh membuang toxin melalui peluh dan lawatan ke bilik air, maka minum air masak akan membuatkan toksin itu dibuang secara cepat.
    Kemudian sapu kepada bahagian yang anda hendak fokus. misalan perut, sapu cara pusingan ikut arah jam sehingga body butter diserap sepenuhnya. Kalau nak beri tenaga kepada tubuh badan yang selalu lesu, sapu lawan arah jam.
   Untuk lengan, calitkan pada jari dan sapu dari bahagian bawah lengan dan dibawa ke atas. sapu sehingga serap.
  Untuk peha, sapu dari bahagian bawah peha dan dibawak ke atas. Sapu sehingga serap.  dan untuk bahagian lain saya tidak sentuh, calit dan sapu sehingga serap dalam arah anti-graviti.

  Kadang kadang, saya suka sapu sedikit di bahagian nadi di pergelangan tangan dan juga di dalam pelipat siku sebab itu kawasan kulit paling nipis dan saluran darah paling dekat dengan permukaan kulit kita. kerana 'essential oils' mudah menyerap masuk ke saluran darah. dan aplikasi begini Insyaallah akan membuatkan kesan itu lebih mujarab. Di samping, saya guna sebagai solid perfume saya, kerana ia berbau wangi.
  Rosemary, Lavender & Lemon terbukti dapat mengurangkan kekejangan otot dan juga menstrual cramp, sapu pada bahagian lenguh, insyaallah ia akan hilang.
   Disebabkan saya guna byk citrus based essential oils dalam products, maka ia adalah photo-sensitive. bermakna, tidak boleh pada masa tengahari atau matahari terik, kulit yang disapu itu jangan didedahkan kepada matahari, nanti kulit kita jadi sun-tanned. :)
  Sebagai peringatan, ibu mengandung dan menyusu tidak digalakan untuk menggunakan body butter ini kerana kandungan essential oils agak tinggi untuk resipi 1 balang.
  Segala kandungan di dalam produk body butter saya adalah bahan bahan yang selamat dan organik, Insyaallah. Asalkan kita D.U.I.T (Doa, Usaha, Ikhtiar & Tawakkal), Insyaallah hasilnya akan menggembirakan anda.

   
Till then, Assalamualaikum and have a nice weekend.
Fida Vanilla

Wednesday, 8 February 2012

Fida Vanilla Bodycare Products

Assalamualaikum dan salam vanilla, bagaimana dengan perjalan tahun baru anda? Alhamdulillah, perjalanan tahun baru saya sedikit berbonggol sini dan sana, tapi ia semakin hampir menjadi realiti. dan saya harap ianya menjadi realiti untuk anda juga. Maaf, saya mengambil masa untuk kemaskinikan 'entry' terbaru saya, kerana sibuk untuk menguruskan anak sulung masuk pra-sekolah, selepas itu, kedua kedua anak saya demam, setelah sihat ibu dan bapa saya pula dtg melawat. Baru sekarang ada masa untuk menghadap komputer untuk 'upload' gambar gambar product saya telah lama war warkan di laman facebook saya. Saya tidak tahu macam mana hendak memulakan artikel tentang produk produk saya. Maka saya akan 'upload' kesemua gambar gambar tersebut kemudian saya terangkan satu per satu Insyaallah. (BTW, thank you to my hubby, willing to give his professional photography service free of charge for the product shoots. www.ka-onlinestore.com)

   My homemade Beeswax Lipbalm with Acai Berry Flavor. Blends well with lipstick(use it before applying lipstick - my friend's review). The price is rm10.00 only.                                                                   

Right: Front View of my moisturizing body butter, 4 fl oz, rm15.00. Left: Rear View of my Anti Cellulite Body Butter, 4 fl oz, rm39.90 with essential oils: rosemary, lavender, lemon, grapefruit & mandarin finally with a hint of warm vanilla sugar.
My Anti Cellulite Body Butter. My products are all are homemade. & it can be used for 'urut' as well.
My Moisturizing Body Butter. My products are all are homemade. & it can be used for 'urut' as well. Not only moisturizes your skin, it will, Insyaallah reduces stretch marks as it did reduce my operation scar. 
Tahitian extract grade Vanilla Beans, 16 beans, rm25.00 or a dirham
Madagascar Bourbon extract grade Vanilla Beans, 16 beans, rm25.00 or a dirham
Tahitian Grade A Vanilla Beans, 5 beans, rm25.00 or a dirham

Madagascar Bourbon grade A Vanilla Beans, 5 beans, rm25.00 or a dirham
Madagascar Bourbon near gourmet grade, split ends Vanilla Beans, 10 beans, rm25.00 or a dirham