Buy Vanilla Beans Here

Sunday, 11 November 2012

Durian Crepe - Fida Vanilla Style.

Assalamualaikum & salam vanilla, as promised fida nk share resipi durian crepe fida. sorry delayed byk. ni dia recipe. enjoy:

crepe batter:
1 cup of flour ( ada yg ckp tepung gandum biasa elok, fida guna cake flour sbb tu je selalu ada kt rumah)
1 cup of milk
3 Tbs of castor sugar ( kalau nk buat crepe ni x manis or utk savoury, just omit)
1 ts of salt
1 ts vanilla extract or vanilla paste ( my own homemade)

kacau dgn whisk hingga sebati, so far guna x bergentel, tp kalau ada lumpy sana sini, mmg advice guna tapis tapis adunan tersebut.

recipe utk filling pulak: filling buah ikut suka kita nk apa. nk filling cili tuna pun ok utk savoury, tp igt savoury pastikan batter x bergula.

1 biji durian amik isinya,
3 cawan krim
1ts vanilla extract or suka extra mcm fida, letak 1ts vanilla paste.

mash isi durian agar tidak berketul2, then pukul krim hingga stiff peak( pukul sikit krim then masuk 1-2 sb gula icing, baru senang nk dpt stiff peak, my experience so far), then ambil sesenduk krim masukkan ke dalam durian utk lighten durian punya consistency then masuk filling durian ke dalam krim n gaul sebati. please note: filling ni byk tau, boleh separuhkan atau bahagikan 3. kalau tak, krim durian lg byk crepe.


then combinelah crepe n filling spt dlm video youtube fida hehe.
kalau x nk crepe pecah, nipiskan crepe anda semasa memasak senipis yg boleh. 
please please please forgive me, kalau video tutorial tidak memuaskan.
Till then happy holidays, Assalamualaikum

Fida Vanilla.

Sunday, 30 September 2012

How to make beeswax Candle - Bagaimana membuat lilin dari lilin lebah.

Assalamualaikum fida vanilla di sini, how's your weekend? Hopefully all went well. :) Hari ni fida nak share dlm blog mengenai tip -tip membuat lilin dari lilin lebah. Kenapa lilin lebah? Ilmu tambahan, & juga membersihkan udara persekitaran kita kerana lilin biasa menghasilkan jelaga manakala lilin beeswax ni tidak menghasilkan jelaga, malah ia membersihkan udara, dengan memberatkan ion ion negatif di dalam udara, hasilnya kita dpt hirup udara yang sedar & bersih. Insyaallah dapat mengurangkan jangkitan selesma & resdung. Fida suka lilin beeswax ni sebab fida boleh letak minyak pati yang mengandungi khasiat custom made ikut suka hati fida. hehe. Di sini, fida sertakan sekali video youtube fida.

Maafkanlah sekiranya ada yang terkurang dlm video how to. 

Tip-tip yang perlu diberi perhatian:
1. Pastikan alas dengan surat khabar atau tisu di tmpt kita buat lilin beeswax. Sbb fida lupa nk alas dapur dgn tisu, hehe, sudahnya dapur ada kesan beeswax, cemerkap kan fida?
2. Kalau nak bersihkan peralatan yang mencairkan beeswax td, boleh refer ke video youtube fida yang di bawah ini, less hassle dr kena rebus peralatan berkali2 dgn air. 

3. Untuk bakar lilin ni, boleh bakar 30minit utk membersihkan udara persekitaran di dalam satu ruang. misalnya : bakar kt living room 30 minit, then bilik tidur 30 minit, 

4. Ada juga tip yang fida jumpa sekiranya bakar lilin beeswax sebelum tidur, ia sedikit sebanyak melenakan tidur kita. 

5. NEVER EVER LEAVE YOUR CANDLE UNATTENDED. kalau nak keluar tinggalkan lilin beeswax, tiup dulu. 

   Ni dia gmbr dapur fida yang terkena beeswax tu:

tp xpe, nnt fida tuang minyak panas, Insyaallah dia hilang, x nk korek pki pisau, berbekas karang.

Tu dia project utk hujung minggu ni, update blog and ulasan v log fida tang buat lilin.
till then
Assalamualaikum,
Fida Vanilla <------- jgn lupa klik page & klik like ye, ^_^, tqvm.

Saturday, 22 September 2012

Essential Oils - Geranium

Assalamualaikum, fida vanilla di sini, writing an entry again. Baru - baru fida mula menjinakkan diri untuk bertanam (konon, pada hal beli je plants kt nursery, nasib baik x mati lg hahaha). my idea of bercucuk tanam, i like plants that i can get the benefits from, such as herbs, i'm not so much of a flower person sebab dari dulu lagi, fida tidak ada 'green thumb'. but when i started to grow the herbs, having the ambition of growing a herb garden ( yang x berapa organized kat belakang yard tu), Alhamdulillah none of them die on me yet.

    Hari tu, fida ajak mak fida pergi ke nursery yang jual herbs, masa tu mak dtg rumah, & i told that lavender is a good plant, it is quite easy to plant them ( i belum transplant lavender ke atas tanah). Mak pun interested nak pegi nurseri ni. Banyak jugak borong, i even bought the rectangular pot for window garden, since my house has no land to plant.

  Semasa dekat nurseri tu, fida terkejut sbb fida jumpa pokok "geranium", staff kt nurseri tu ckp geranium ini pokok halau nyamuk, & then mak pun confirmed the fact sekali, she added orang dulu2, mmg tanam pokok ni kat rumah, letak kat sanggul kepala, even masa tidur, petik daun letak kat bantal sebab pokok penghalau nyamuk semula jadi. I'm surprised because, "geranium" essential oil terlalu mahal, RM45.90 utk 15ml, ingatkan pokok tu x boleh hidup kat Malaysia. rupanya, senang hidup, subur lagi, pokok geranium tu belum berbunga lagi, tp daunnya bau ros. Tetiba saya dapat satu idea, iaitu I can make Geranium Essential Oil at home, cuma kena beli peralatan nk buat essential oil shj. But it will be, Insyaallah a project for another time. :D seronok bila dpt tau sumber senang didapati & peluang rezeki yang ada di dalam sumber tersebut. Fida belum lg beli Geranium plant ni sebenarnya, but it will be the list during my next visit to this nursery. suka betul.

There are a lot of  varieties of Geranium, this is the type that is found in the nursery. Minus the flower. Photo credit from: http://www.mark-ju.net/recipes/crab_apple.htm

Below fida include sekali khasiat khasiat yang terdapat di dalam Geranium Essential Oil.
Geranium Essential Oil juga dipanggil sebagai 'Women's Oil'

Haemostatic

Geranium oil benefits users through its haemostatic ability. A haemostatic is an agent or substance that helps to stop bleeding---and geranium oil does this effectively. Valerie Worwood writes in her text, "The Complete Book of Essential Oils & Aromatherapy" that geranium oil can be used to help treat minor cuts and also to help regulate menstrual bleeding.


Antiseptic

A natural antiseptic, geranium oil disinfects wounds and also helps treat illnesses such as a sore throat. To treat a sore throat, Patricia Davis suggests gargling with a mouthwash containing geranium oil. Generally not irritating to the skin, to clean minor wounds, geranium oil can be applied directly to the wound.
 

Improve Mood and Reduce Stress

Geranium oil has natural anti-depressant and stress relieving properties. While it should not take the place of professional mental health care, Julie Lawless writes in "The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils" that geranium oil uplifts mood and also helps to calm anxiety and nervous tension brought on by stress. To take advantage of these benefits try including geranium oil in a bath or spread it through the air with an aerosol diffuser.
* a tried & true fact, fida lately experience menstrual depression, luckily its mild. Fida guna geranium oil & campur ke dalam minyak & urut kepala, tangan, perut, Alhamdulillah, fida rasa uplifted sikit. 

Insect Repellent

In addition to all of its health and mental benefits, geranium oil also naturally repels insects. To keep your home free of mosquitoes and other winged insects, spray geranium oil throughout the room. To maximize the effects, Patricia Davis recommends combining with bergamot, lemon or citronella.
*Insyaallah fida akan cuba buat ni, This is my idea of the spray, just combine water 1 cup + 10 drops of Geranium Essential Oil +  10 drops of Lemon Oil. Tempat tidur kita mesti wangi.  


Sebenarnya banyak lagi khasiat Geranium ni. cuma fida x dapat nk include semua sekali dalam entry ni. 
Jom cuba nak? you might surprised with the result. 
Till then,
Salam Vanilla
Fida Vanilla.

Wednesday, 4 July 2012

How to make vanilla sugar/ salt

Assalamualaikum & salam vanilla,
dah lama fida x dpt update blog fida, kekangan masa & tools media utk update blog fida. Video ni dah lama fida buat, skrg ni nk share resipi dia di dalam blog fida.

how to make vanilla sugar/salt.
1 btg vanilla pod
1 balang utk meletakkan gula atau garam
gula atau garam secukupnya untuk mengisi balang tersebut
riben sekiranya nak jadikan dia sebagai hadiah atau wedding goodies for guest.

ni dia video how to fida.


p.s - masa ni fida baru beli rak besi gantung kat shelf dapur fida, alhamdulillah, banyak kemudahan, yg penting x susahkan cik abang utk dia tolong amik video fida setiap kali fida teringin nak share sesuatu utk vanilla fans kt malaysia. enjoy!

sekiranya nak beli vanilla beans, boleh di facebook page sini ye! Fida Vanilla - Vanilla Beans
Jangan lupa klik like sekali utk resipi2 yang berkenaan dgn vanilla beans. hehehehe

Thank You for reading
Have a nice day!
Assalamualaikum 
Fida Vanilla

Friday, 25 May 2012

How to make: Vanilla Lavender Tea.

Assalamualaikum & salam vanilla, semalam di dalam facebook fida, fida citer psl nak buat vanilla lavender tea, hari ni fida nk share macam mana nk buat vanilla lavender tea. fida akan include cara di dalma bentuk video. below are the recipe, enjoy.

1/4 sudu besar teh vanilla (fida kisar vanilla bean dan campur bersama daun teh)
1/4 sudu besar bunga lavender kering ( fida beli bunga ni kat cart di dalam sunway pyramid - not local x tau samada masih ada di sana atau tak)
2 1/2 - 3 sudu besar gula pasir utk 1 litre jug teh, ikut manis kita sebenarnya rasa nk manis, lebihkan, nak kurang manis kurangkan gula.

caranya:

Enjoy the recipe!
 Fida Vanilla

 Mana nak cari vanilla beans? Fida Vanilla  - Vanilla Beans provides gourmet vanilla beans at an affordable price.

How to: membersihkan peralatan lip balm / beeswax based products.

Assalamualaikum & salam vanilla, apa khabar semua? Di harap semuanya sihat. sekarang ni tgh musim cuti sekolah? so apa plan anda semua. my plan is, cuti sekolah, hehehe anak sulung yg cuti sekolah, mamanya yang excited nk buat itu ini, mcm mamanya yg sekolah je.

What i want to share with today is actually sambungan dari kelas membuat lip balm & lipstick saya, bagaimana hendak membersihkan anda, sbb bila saya tgk kt internet, rata ckp once dh guna utk beeswax samaada khas utk beeswax shj atau rebus air dlm perkakas tu berkali kali smpi bersih, penat tu, not to mention, bekas tetap melekat walaupun kita 100 kali pun, trust me, my experience. Been there, done that. ok, video ni dh lama buat, cuma x dpt akses laptop tu yg x dpt nk update kt blog. & the important tools u need utk membersihkan peralatan tersebut adalah: minyak masak yg telah digunakan & tissue towel.

Bagaimana caranya. just view the video yg fida letak di dalam entry ini. Enjoy your holidays!
Assalamualaikum.
fida vanilla



Nak belajar buat lipbalm & lipstick? jom join kelas fida, very easy nak buat. however, cuti sekolah ni, fida tak buat kelas membuat lip balm & lipstick sbb fida balik kampung. Insyaallah balik dari kampung, kelas will resume as usual. 

Gourmet vanilla beans madagascar, tahitian & coming soon indonesian only at Fida Vanilla - Vanilla Beans

Wednesday, 2 May 2012

Bengkel Asas Membuat Lip Balm & Lip Stick

Assalamualaikum & dan salam vanilla, lama dah tak update entry on this blog, wondering how you guys have been? Insyaallah all in great care. Anyway, this entry is about my 1st workshop making your own lip balm & lipstick.
   ON 1st may 2012, fida buat bengkel asas membuat lip balm & lipstick from beeswax. Siapa sangka buat lip balm & lipstick sebenarnya senang sgt, it's a combination of chocolate knowledge & colouring knowledge. class pun x lama 1 jam je, alhamdulillah dapat cover 2 subjects in a hour +, if it's not because i'm using slow cooker, the class will end less than 1 hour.
  ni dia gambar gambar yg sy dpt shoot during bengkel dilangsungkan, x dpt shoot byk sbb anak2 'mama mama', i'm still a stay at home mum, my children are all attched to me. tu yg x dpt nk buat anything more than 1 hour.


    
gambar atas tu, saja nak bg pelajar2 pengalaman masukkan lipstick yg dh siap ke dalam lip pot.
gambar bawah, group photo shoot hehehe... ada jugak tukang interprem.

   ada sorg pelajar x dpt, because dia ada hal, it's ok, just come to any other workshops.

next workshop of making lipbalm & lipstick will be on 13th may 2012, 10.00am. be sure to book your seat if your interested to join my workshop, email me at fidavanilla@gmail.com for booking details because fida kena prepare bahan & buat sijil. walk in mmg fida x dpt accept. sorry.

Sunday, 12 February 2012

Fida Vanilla Anti Cellulite Body Butter

Assalamualaikum dan selamat hujung minggu, Fida Vanilla di sini, hari ni entry ni pasal anti-cellulite body butter fida yang buat homemade sendiri dari rumah dengan adunan minyak pati asli dari rosemary, lavender, lemon, grapefruit, mandarin dan kemanisan wangian 'warm vanilla sugar'. Di dalam 'entry' ni jugak fida nak 'include' sekali bagaimana hendak menggunakan body butter tersebut, dan tip-tip yang Insyaallah berguna agar para pengguna dapat hasil yang memuaskan dari produk fida sendiri. Sebelum Fida pergi ke bagaimana cara untuk menggunakannya. Fida nak share gambar poster Fida baru design sendiri hehehee, dengan cekupan cekupan image essential oils yang fida guna di dalam body butter fida.
4 fl oz or 120ml, Introductory Price Rm39.90, normal Price rm79.90
                                     
    Hah, tu dia, poster yang Fida buat. Bagaimana produk ini tercipta? asal inspirasi adalah saya jumpa resipi anti cellulite dalam bentuk minyak urut, dengan sedikit 'adjustment' dalam 'essential oils' dia sebab ada yang tidak ada di Malaysia, dan kalau ada pun terlalu mahal. Saya suka baunya namun ianya dlm bentuk minyak cair pada suhu bilik, dahlah saya ni seorang yang cemerkap, bila guna, lebihan minyak menitik atas lantai, sudahnya 2 kali keje bersih itu bersih ini. kemudian saya cuba hasilkan dia menjadi body butter form, supaya saya senang nak guna dan tidak menitik atas lantai. Alhamdulillah, walaupun ia dijadikan dlm bentuk lebih pejal sedikit, even akak yang selalu urut saya, Kak Noraini, cakap body butter saya elok buat urut kerana ia' easy to glide on skin' dan tidak melekit seperti the well known product of massage oil.
      Itu yang buat saya hendak share kebaikan body butter tersebut kepada semua peminat vanilla di Malaysia.
     Baiklah, sekarang kita cerita bagaimana hendak menggunakan body butter ini. tapi harus ingat, kena disiplinkan diri untuk minum paling minima 
            8 cups of plain water. atau pun 2 litre air,
ikut sukatan measuring cup untuk baking. Ini kerana, essential oil yang saya guna boleh membuang toxin melalui peluh dan lawatan ke bilik air, maka minum air masak akan membuatkan toksin itu dibuang secara cepat.
    Kemudian sapu kepada bahagian yang anda hendak fokus. misalan perut, sapu cara pusingan ikut arah jam sehingga body butter diserap sepenuhnya. Kalau nak beri tenaga kepada tubuh badan yang selalu lesu, sapu lawan arah jam.
   Untuk lengan, calitkan pada jari dan sapu dari bahagian bawah lengan dan dibawa ke atas. sapu sehingga serap.
  Untuk peha, sapu dari bahagian bawah peha dan dibawak ke atas. Sapu sehingga serap.  dan untuk bahagian lain saya tidak sentuh, calit dan sapu sehingga serap dalam arah anti-graviti.

  Kadang kadang, saya suka sapu sedikit di bahagian nadi di pergelangan tangan dan juga di dalam pelipat siku sebab itu kawasan kulit paling nipis dan saluran darah paling dekat dengan permukaan kulit kita. kerana 'essential oils' mudah menyerap masuk ke saluran darah. dan aplikasi begini Insyaallah akan membuatkan kesan itu lebih mujarab. Di samping, saya guna sebagai solid perfume saya, kerana ia berbau wangi.
  Rosemary, Lavender & Lemon terbukti dapat mengurangkan kekejangan otot dan juga menstrual cramp, sapu pada bahagian lenguh, insyaallah ia akan hilang.
   Disebabkan saya guna byk citrus based essential oils dalam products, maka ia adalah photo-sensitive. bermakna, tidak boleh pada masa tengahari atau matahari terik, kulit yang disapu itu jangan didedahkan kepada matahari, nanti kulit kita jadi sun-tanned. :)
  Sebagai peringatan, ibu mengandung dan menyusu tidak digalakan untuk menggunakan body butter ini kerana kandungan essential oils agak tinggi untuk resipi 1 balang.
  Segala kandungan di dalam produk body butter saya adalah bahan bahan yang selamat dan organik, Insyaallah. Asalkan kita D.U.I.T (Doa, Usaha, Ikhtiar & Tawakkal), Insyaallah hasilnya akan menggembirakan anda.

   
Till then, Assalamualaikum and have a nice weekend.
Fida Vanilla

Wednesday, 8 February 2012

Fida Vanilla Bodycare Products

Assalamualaikum dan salam vanilla, bagaimana dengan perjalan tahun baru anda? Alhamdulillah, perjalanan tahun baru saya sedikit berbonggol sini dan sana, tapi ia semakin hampir menjadi realiti. dan saya harap ianya menjadi realiti untuk anda juga. Maaf, saya mengambil masa untuk kemaskinikan 'entry' terbaru saya, kerana sibuk untuk menguruskan anak sulung masuk pra-sekolah, selepas itu, kedua kedua anak saya demam, setelah sihat ibu dan bapa saya pula dtg melawat. Baru sekarang ada masa untuk menghadap komputer untuk 'upload' gambar gambar product saya telah lama war warkan di laman facebook saya. Saya tidak tahu macam mana hendak memulakan artikel tentang produk produk saya. Maka saya akan 'upload' kesemua gambar gambar tersebut kemudian saya terangkan satu per satu Insyaallah. (BTW, thank you to my hubby, willing to give his professional photography service free of charge for the product shoots. www.ka-onlinestore.com)

   My homemade Beeswax Lipbalm with Acai Berry Flavor. Blends well with lipstick(use it before applying lipstick - my friend's review). The price is rm10.00 only.                                                                   

Right: Front View of my moisturizing body butter, 4 fl oz, rm15.00. Left: Rear View of my Anti Cellulite Body Butter, 4 fl oz, rm39.90 with essential oils: rosemary, lavender, lemon, grapefruit & mandarin finally with a hint of warm vanilla sugar.
My Anti Cellulite Body Butter. My products are all are homemade. & it can be used for 'urut' as well.
My Moisturizing Body Butter. My products are all are homemade. & it can be used for 'urut' as well. Not only moisturizes your skin, it will, Insyaallah reduces stretch marks as it did reduce my operation scar. 
Tahitian extract grade Vanilla Beans, 16 beans, rm25.00 or a dirham
Madagascar Bourbon extract grade Vanilla Beans, 16 beans, rm25.00 or a dirham
Tahitian Grade A Vanilla Beans, 5 beans, rm25.00 or a dirham

Madagascar Bourbon grade A Vanilla Beans, 5 beans, rm25.00 or a dirham
Madagascar Bourbon near gourmet grade, split ends Vanilla Beans, 10 beans, rm25.00 or a dirham




Monday, 2 January 2012

New products lined up for new year 2012.

Assalamualaikum and salam vanilla to all vanilla fans, how's your new year? how do you start your new year? hope that we all will be getting more and more good stuff and blessings of Allah, the creator, so that we will always be in accordance to His path.

As to welcome the new year, i am expanding from making halal vanilla extract to perfumeries section for the love of vanilla beans, and now i want to share something new with all vanilla fans in Malaysia.

Ladies & Gentlemen, Fida Vanilla is proud to bring all vanilla fans in malaysia, Vanilla perfume for men & women, there will be in total 12 different vanilla perfume variations, which varies from the sophisticated professional vanilla scent to the gourmet series of vanilla fragrance you like to eat and have been dreaming to fragrant your day.


 This perfume is rm15.00 each for a bottle of 3ml, the silver is for men, and metalic pink is for women. If you want to purchase both men & women, the total price will be rm25.00, free delivery for malaysia only until 31st January 2012. If you're interested in getting a pair for yourself & your loved one, just email me at fidavanilla@gmail.com for the payment process, or you can reach me at my page Fida Vanilla - Vanilla Beans

On top of that, Fida Vanilla will also introduce whipped body butter along with the vanilla fragrance that you will be adouring, not just smells delicious, it moisturizes your skin, Insyaallah will get rid of your stretch marks or scars(as my strech mark is also gradually disappering, my personal experience), and it can also be used as a massage oil.

So, sit back & relax, enjoy the dish from Fida Vanilla,
Happy Vanilla,
From Fida Vanilla.