Buy Vanilla Beans Here

Monday, 1 August 2011

American vanilla ice cream

Assalamualaikum dan salam vanilla. What i want to share today is a recipe that is easy and yet we still buy at the market. American style vanilla ice cream. Sebelum ni saya buat french style. Tp hari tu sy jumpa resipi american style. Apa beza 2 resipi ni? French style guna telur kuning. American just milk, cream, sugar and vanilla extract. Di dalam resipi ni ada beza yang ketara antara vanilla esen dan extract. Resipi ini adalah base. Sekiranya nak letak puree strawberry ke puree peach or kurma just 1/4 cup puree buahan pilihan ke dalam resipi selepas susu ini dipanaskan. Pls note resipi ni sy menggunakan hand mixer sahaja untuk ia seperti churned di supermarket. Another note also, lembutnye (smoothness) ice cream ni bergantung dgn kandungan krim. Kalau kita bykkan cream and kurangkan susu. Hasilnya ice cream yang mcm walls. Buat ice cream sendiri lebih bagus sebab kita sendiri tahu apa ingredient kita letak, & how creative we want our ice cream to be



resipi diambil dari foodwishes.com
Ingredients:
3/4 cup sugar (kalau nk ice cream caramel tukar gula putih ke
gula perang dan tambah garam sikit.)
1 cup cream (kalau nak ice cream smoother texture and taste
suggest lebihkan kuantiti cream.)
2 1/4 cups of milk
2 teaspoon of pure vanilla extract ( you can buy pure halal vanilla extract ) can buy from fida vanilla.

sebab kita nak beat ice cream pki hand mixer. Campur susu dan gula dan hangatkan kat periuk kecil hingga gula dissolved. Continue whisking until small bubbles appear on the side of the pan. Pada masa ini juga, susu pun nampak berwap. Pastu tutup api, alihkan, campurkan vanilla extract or vanilla beans dan sejukkan susu itu. Masukkan krim dalam mangkuk yang lain dan mangkuk krim itu di masukkan dlm ice bath with rock salt. macam dalam gambar di bawah.


Gambar ini dipetik dari www.thekitchn.com

Kemudian gaulkan susu tadi ke dalam krim hingga sebati. Kemudian mula memukul susu dan krim td menggunakan hand mixer sampai 10 minit. Kalau nk whisk td pun boleh. Tp pukullah smpi 15 minit. Bagus untuk senaman tgn. Lepas tu freeze sekali adunan krim dgn mangkuk yang berisi ais dlm freezer hingga 45 minit. Selepas 45 minit, pukullah ice cream lg sekali hingga 5 minit kemudian masuklah ke dalam bekas kedap udara dan simpan dlm freezer minimum 3 jam hingga 24 jam. Kalau buat siang. Petang dah boleh mkn.
kalau ice cream keras sgt sbb freezer terlalu sejuk, keluarkan dan biarkan pada suhu bilik untuk lebih kurang 5 minit. Itu dia resipi american style vanilla ice cream. Tak perlu ice cream maker nak buat. Beli pun agak mahal, sedangkan nak guna sekali sekala. Enjoy using my recipe. Don't forget to like my page at facebook: Fida Vanilla - Vanilla Beans to get like price for vanilla beans and pure halal vanilla extract.

4 comments:

  1. Waalaikumsalam sola hadi, cream or krim tu yg kat kedai bakeri supply ada jual. Ada whipping cream, double cream, heavy cream, thickened cream, light cream. Terpulang pada kita macam mane tahap lemak kita nak dalam ice cream. Kalau nak kurang lemak, pilihlah light cream. Kalau nak rasa lemak berkrim, pilihlah heavy atau whipping cream pun ok.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..sy nk tanya maksud ice bath with rock salt tu mcmana...n pukul krim tu dlm ice bath tu ke? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, ice bath rock salt tu, letak ais batu di dalam besen sekali campur dengan beberapa sudu besar garam di dalam ais batu tersebut. kemudian letak krim di dalam mangkuk kecil lain & diletakkan di atas ais batu tadi. :)

      Delete