Buy Vanilla Beans Here

Sunday, 17 July 2011

Apa itu vanilla bean?

Assalamualaikum dan salam vanilla. Fida vanilla di sini. Seperti saya janjikan tempoh hari pada status fb, nak buat kajian georafi antarabangsa, hehehe, vanilla bean. Banyak persoalan tentang apa itu vanilla bean. Apa kepentingan dia di dalam resipi kita. So, here goes.
Before anything else, for your information vanilla essence only contains 10% of vanillin flavor whereas vanilla beans have of course vanillin, vitamin B complex, minerals and so much more nutritions. In the next entry i will elaborate more on nutritions. But now focusing on what is vanilla bean?
saya pun baru tahu kewujudan vanilla bean ni melalui channel afc. Chef chef guna, sy tgk wow, ok tp x teringin nak guna until it all started when i try nk jinak ke dlm dunia baking and cakery(is that what you call it? ). I was in the midst of finding fully halal certified by jakim baker's portion of vanilla essence kat bakery supply store but you know these suppliers dorg, almost all susah nak tunjuk sijil halal vanilla essence bila kita minta. Dorg cuma ckp halal je. Tu yg i search di internet of vanilla extract recipe with hard work, finally i found the extract recipe doesn't use alcohol that you can make your own. So, long story short, i've involved myself in the business of vanilla beans since it's really hard to find vanilla beans here in kl. kalau ada pun, quality out.
Vanilla beans adalah buah yang dihasilkan oleh pokok orkid vanilla planifolia. Pokok orkid ini adalah satu-satunya jenis orkid yang menghasilkan buah yang boleh dimakan. Pokok ini menghasilkan bunga. Dan bunga ini harus disenyawakan samada menggunakan tangan (human labour) atau serangga. Of course for mass production and due to geographical factor that the insect doesn't live outside mexico, hand pollination atau persenyawaan menggunakan human labour itu menyumbang factor pertama harga vanilla beans mahal. Bunga orkid tu bila dah kembang cuma bertahan sehari untuk disenyawakan. Kalau tidak disenyawakan, bunga itu akan layu dah tidak menghasilkan buah. So terpaksalah tunggu tahun depan utk dia berbunga lg.
setelah persenyawaan berjaya, maka buah vanilla bean akan terhasil. Rupanya mcm kacang buncis yang panjang dan belum develop lagi bau wangi vanilla. Untuk menghasilkan wangian vanilla, kacang kacang ni haruslah melalui curing or killing process. So far saya jumpa 2 jenis process iaitu bourbon kill dan mexican style kill. Killing process ini akan menghasilkan 2 rasa vanilla berbeza. Vanilla pun ada variety vanilla rupanya, bkn hanya satu jenis rasa vanilla yang kita biasa bau tu.
Bourbon kill di mana vanilla bean fully grown tp belum ranum dipetik dan direbus dalam air panas dan kemudian dijemurkan dan dibungkuskan selama tempoh tertentu untuk sehingga vanilla bean menjadi lembap. Kemudian diasingkan mengikut grade. Killing process ini di panggil bourbon method yang menghasilkan bourbon vanilla beans yang baunya seperti classic vanilla kita bau- buttery sweet. Ia dipanggil bourbon kerana method ini berasal dari french bourbon island yang sekarang dipanggil madagascar. Ia tidak ada kena mengena dgn nama arak bourbon itu. Dan madagascar vanila bean adalah vanilla beans are sought after in the vanilla world market. & i'm pround to say that Fida Vanilla - Vanilla Beans supply madagascar bourbon vanilla beans from the Muslim farmers in Madagascar.
Method lg satu ialah, mexican kill atau sun kill. Method ini asal dr mexico yang buah vanilla bean itu dijemur di bawah terik matahari kemudian diperap jemur bungkus utk tempoh tertentu sehingga dia jd lembap. Sy belum ada rezeki nak beli mexican vanilla beans tp berdasarkan info yang saya refer tentang mexican vanilla beans, mexican vanilla bean is more spicier, woodier taste than the buttery sweet bourbon vanilla beans. Spesis orkid nya sama planifolia cuma method beza menghasilkan rasa yang berbeza.
Untuk tahitian vanilla beans or tahitensis, ia adalah species mutasi orkid planifolia dan berasal dari Tahiti. Namun ia lebih byk ditanam di Papua New Guinea. Bezanya tahitensis, buahnya dibiarkan masak pada pokoknya and hingga merekah sedikit dihujungnya kemudian dijemur diperap bungkus sehingga dia menjadi lembap mengikut kriteria. Tahitensis or tahitian, rasanya lebih floral, fruity.
Saya suka guna tahitensis utk minuman saya seperti teh o, nescafe o, sunquick, rasanya lebih compound lebih menyeluruh dan intensified. Manakala madagascar bourbon vanila beans, saya suka menggunakannya utk resipi yang ada dairy products. Be it butter, cream, milk and so on. Saya pun guna vanilla beans untuk masakan saya. Ayam goreng vanilla bean dgn thyme. Bau vanilla itu tiada tp dia rasa lg compound lebih menyeluruh.
As you can see, proses2 sebegini yang menyebabkan vanilla beans menjadi mahal tambahan ia memang digunakan seluruh dunia utk memperisakan makanan dan juga minuman kita.
So how would you prefer your vanilla beans to be? Is it bourbon or tahitian? Try both. Becaue you might be surprised to the ones you prefer. So far, my personal point of view, bourbon vanilla beans always remind me of the rokok kretek my late great grandmother used to smoke when i was in my childhood dan tahitian intensifies my nescafe sudahnya xde rasa that signature taste nescafe tp more complex taste of coffee.
want to buy vanilla beans in malaysia? Look no further! Just click like at my facebook page badge fida vanilla - vanilla beans and you can get like price for an unreasonable cheap price of madagascar vanilla beans.


Rupa vanilla beans


Rupa bunga orkid vanilla.


Buah Vanilla beans


Prime or gourmet grade A Madagascar Bourbon Vanilla Beans by Fida Vanilla - Vanilla Beans.

1 comment: