Buy Vanilla Beans Here

Monday, 30 May 2011

Vanilla Cream brulee without scorched sugar

Assalamualaikum dan salam vanilla, hari tu saya update kat facebook saya, saya membuat pure vanilla creme brulee. Mengapa saya ckp pure vanilla? Kerana saya menggunakan vanilla beans ke dalam resipi ni. Salah satu cara menggunakan beans tersebut. ni dia ingredients yang kita perlukan:

2 cups of heavy cream
4 large egg yolks
1/3 cup sugar
1/3 brown sugar (ni utk di bakar atas creme brulee menggunakan kitchen torch)
1 whole vanilla beans (madagascar bourbon) boleh  beli di fidavanilla
preheat oven to 150 celcius.

Below are the instructions:
preheat oven to 150 celcius
 
saya suka bahagikan resipi saya kepada bahagian-bahagian. ni bahagian a, heavy cream dan vanilla beans.

ni bahagian custard dia, 4 telur kuning sahaja dgn 1/3 cup of sugar

Kembali ke bahagian a: tuang heavy cream ke dlm sauce pot,

ni dia madagascar bourbon grade a from fidavanilla, moist oily supple & byk vanilla caviar.

ni dia vanilla beans, lay it flat on the chopping board.

run your knife through the vanilla beans.

scrape the seeds (caviar) using the back of knife.

the caviar content

masukkan caviar dlm cream.

masukkan vanilla pod jugak dlm cream

hangatkan over low heat. jgn smpi mendidih, cuma hangatkn sahaja. just simmer bubble2 kt tepi pot, then tutup. maafkan dapur sy comot baru lepas masak sambal merah utk yg tersayang.

masukkan gula ke dalam telur kuning

pukul sampai jd mcm gmbr bwh, suma gula dh dissolve dlm telur. 


tuangkan krim hangat td, sikit sikit ke dlm dlm telur kuning sambil pukul telur kuning, kalau x pukul atau masuk krim sekaligus, nnt jd telur dadar manis.

tapis utk get rid og lumps of vanilla caviar dan vanilla pod( pod tu keringkan masuk dlm balang gula, gula akan menjd wangi)

masukkan ke dalam oven, dgn baine marie method. pastikan dulang nak tuang air panas tu tinggi, sebab kita nak tuang boiling hot water until cover separuh creme brulee tu. dulang saya x tinggi, air pun cover cinonet je dr creme brulee, sudahnya creme sy mcm kering berkerak kt hujung, tp texture ok, rasa ok. alhamdulillah. 
bakar 30-40 min. x silap sy masa buat tu, sy bakar smpi 35 mins, sy tutup oven, pintu oven bukak sikit, biarkan creme brulee sejuk kt dlm oven. bile sejuk, saya keluarkan dr oven, biar sejuk betul bile sy sentuh tapak bekas creme, masuk dlm peti ais, sejuk semalaman. (tips: kena sejuk semalaman baru dia firm kalau baru 2-3 jam sejuk, dia masih jigglish)
dia berkerak atas mcm tu sbb sy x hilangkn buih sebelum masuk ke oven. sy tgk chef kt internet, dia guna kitchen torch untuk hilangkan buih. 
lepas sejukkan, tabur gula perang dan bakarkn guna kitchen torch hingga gula jd gula hangus. sy x upload gmbr di sini sbb dh habis sebelum nak torch gula.... enjoy. & selamat mencuba.

Creme Brulee adalah dessert yang sesuai makan sejuk, so after torch gula,  masukkan balik dlm peti sejuk, lepas tu mkn lah......

No comments:

Post a Comment