Buy Vanilla Beans Here

Wednesday, 18 May 2011

3 Vanilla Cupcakes with Vanilla Sea Salt

Assalamualaikum, 1st of all, maafkan saya sekiranya bahasa saya blog ni bercampur2, well kita pun educated in both language anyway. Hari ni saya updated my fb status nak buat 3 vanilla cupcakes with vanilla sea salt. so malam ni, sy dah buat resipi tersebut and this is my review, but before that, i bg balik resipi ini just to freshen up memories.


3 Vanilla Cupcakes with Vanilla Sea Salt

below adalah apa yg sy buat. cara sy tersendiri. sy upload gambar step by step lg senang cerita.

1. saya bahagikan resipi ni kepada 3 bahagian, batter (my term of butter, sugar & eggs), dry, wet.

2. sementara preheat oven to 175 celcius, sy combinekan dry dulu, sift it and whisk it. (tepung, baking powder) dlm resipi ada ckp salt, tp sebab sy guna salted butter, sy x tmbh salt lg dlm 'dry', kalau tak massiiinnnnn cupcake....


   ni dia gmbr untuk 'dry':






3. then untuk 'wet', sy scrape vanilla bean, 1/2 sahaja, guna caviar sahaja, campur vanilla extract ke dalam susu. (susu, sy mmg guna anchor fresh milk kotak 1litre) ni dia gmbr untuk 'wet'

nmpk tak vanilla caviar, my homemade vanilla extract (kalau x rajin buat, boleh beli dr saya, kalau nk buat boleh pegi ke page ini, tekan klik.)... apa2 pun, kalau nk beli vanilla beans, boleh beli dgn saya.... murah and gourmet quality.

4. ter 'marketing' lah plak, sorry ye.... ok next, sy buat batter, sy pukul butter ( i only use pure butter, not blended ones) smpi lembut, then add in vanilla sugar, beat until light and fluffy, and then add eggs 1 at 1 time, beat until combine. mana nk dpt vanilla sugar? jgn risau, kita boleh buat sendiri kat rumah. klik vanilla sugar. untuk resipi. again, nak beli vanilla beans, beli je drpd sy, ehem ehem fida vanilla. hihihihihihi....
below are the pictures: 

5. ok, now seterus masukkan 1/3 dry, gaul hingga sebati.





6. then masuk 1/2 wet, gaul hingga sebati



see.... nmpk tak vanilla caviar dlm susu td? sexy kan? huhuhuhu... sy suka vanilla....  oh yes, masa nak tuang susu, tapis pki penapis biasa supaya vanilla caviar x bergentel dan evenly distributed dlm adunan kek kita.

7. then masuk 1/3 dry, gaul hingga sebati
8. then masuk 1/2 wet, gaul hingga sebati
9. last masuk 1/3 dry, gaul hingga sebati, tips: jgn overgaul, takut kek keras, tak moist.
10. masuklah dlm bekas cupcake kita, fill smpi 1/2 to 2/3 je. jgn penuh sgt. setakat resipi ni sy cuba, cuma 20minit.

 ok mari kita lihat hasilnya... jeng jeng jeng.....

cubalah resipi... oh yes... jgn lupa klik like kat page fida vanilla supaya dpt like price lg murah dr sale.... klik kt fida vanilla tu hah.... Assamualaikum, dan selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment