Buy Vanilla Beans Here

Monday, 30 May 2011

Vanilla Cream brulee without scorched sugar

Assalamualaikum dan salam vanilla, hari tu saya update kat facebook saya, saya membuat pure vanilla creme brulee. Mengapa saya ckp pure vanilla? Kerana saya menggunakan vanilla beans ke dalam resipi ni. Salah satu cara menggunakan beans tersebut. ni dia ingredients yang kita perlukan:

2 cups of heavy cream
4 large egg yolks
1/3 cup sugar
1/3 brown sugar (ni utk di bakar atas creme brulee menggunakan kitchen torch)
1 whole vanilla beans (madagascar bourbon) boleh  beli di fidavanilla
preheat oven to 150 celcius.

Below are the instructions:
preheat oven to 150 celcius
 
saya suka bahagikan resipi saya kepada bahagian-bahagian. ni bahagian a, heavy cream dan vanilla beans.

ni bahagian custard dia, 4 telur kuning sahaja dgn 1/3 cup of sugar

Kembali ke bahagian a: tuang heavy cream ke dlm sauce pot,

ni dia madagascar bourbon grade a from fidavanilla, moist oily supple & byk vanilla caviar.

ni dia vanilla beans, lay it flat on the chopping board.

run your knife through the vanilla beans.

scrape the seeds (caviar) using the back of knife.

the caviar content

masukkan caviar dlm cream.

masukkan vanilla pod jugak dlm cream

hangatkan over low heat. jgn smpi mendidih, cuma hangatkn sahaja. just simmer bubble2 kt tepi pot, then tutup. maafkan dapur sy comot baru lepas masak sambal merah utk yg tersayang.

masukkan gula ke dalam telur kuning

pukul sampai jd mcm gmbr bwh, suma gula dh dissolve dlm telur. 


tuangkan krim hangat td, sikit sikit ke dlm dlm telur kuning sambil pukul telur kuning, kalau x pukul atau masuk krim sekaligus, nnt jd telur dadar manis.

tapis utk get rid og lumps of vanilla caviar dan vanilla pod( pod tu keringkan masuk dlm balang gula, gula akan menjd wangi)

masukkan ke dalam oven, dgn baine marie method. pastikan dulang nak tuang air panas tu tinggi, sebab kita nak tuang boiling hot water until cover separuh creme brulee tu. dulang saya x tinggi, air pun cover cinonet je dr creme brulee, sudahnya creme sy mcm kering berkerak kt hujung, tp texture ok, rasa ok. alhamdulillah. 
bakar 30-40 min. x silap sy masa buat tu, sy bakar smpi 35 mins, sy tutup oven, pintu oven bukak sikit, biarkan creme brulee sejuk kt dlm oven. bile sejuk, saya keluarkan dr oven, biar sejuk betul bile sy sentuh tapak bekas creme, masuk dlm peti ais, sejuk semalaman. (tips: kena sejuk semalaman baru dia firm kalau baru 2-3 jam sejuk, dia masih jigglish)
dia berkerak atas mcm tu sbb sy x hilangkn buih sebelum masuk ke oven. sy tgk chef kt internet, dia guna kitchen torch untuk hilangkan buih. 
lepas sejukkan, tabur gula perang dan bakarkn guna kitchen torch hingga gula jd gula hangus. sy x upload gmbr di sini sbb dh habis sebelum nak torch gula.... enjoy. & selamat mencuba.

Creme Brulee adalah dessert yang sesuai makan sejuk, so after torch gula,  masukkan balik dlm peti sejuk, lepas tu mkn lah......

Wednesday, 18 May 2011

3 Vanilla Cupcakes with Vanilla Sea Salt

Assalamualaikum, 1st of all, maafkan saya sekiranya bahasa saya blog ni bercampur2, well kita pun educated in both language anyway. Hari ni saya updated my fb status nak buat 3 vanilla cupcakes with vanilla sea salt. so malam ni, sy dah buat resipi tersebut and this is my review, but before that, i bg balik resipi ini just to freshen up memories.


3 Vanilla Cupcakes with Vanilla Sea Salt

below adalah apa yg sy buat. cara sy tersendiri. sy upload gambar step by step lg senang cerita.

1. saya bahagikan resipi ni kepada 3 bahagian, batter (my term of butter, sugar & eggs), dry, wet.

2. sementara preheat oven to 175 celcius, sy combinekan dry dulu, sift it and whisk it. (tepung, baking powder) dlm resipi ada ckp salt, tp sebab sy guna salted butter, sy x tmbh salt lg dlm 'dry', kalau tak massiiinnnnn cupcake....


   ni dia gmbr untuk 'dry':






3. then untuk 'wet', sy scrape vanilla bean, 1/2 sahaja, guna caviar sahaja, campur vanilla extract ke dalam susu. (susu, sy mmg guna anchor fresh milk kotak 1litre) ni dia gmbr untuk 'wet'

nmpk tak vanilla caviar, my homemade vanilla extract (kalau x rajin buat, boleh beli dr saya, kalau nk buat boleh pegi ke page ini, tekan klik.)... apa2 pun, kalau nk beli vanilla beans, boleh beli dgn saya.... murah and gourmet quality.

4. ter 'marketing' lah plak, sorry ye.... ok next, sy buat batter, sy pukul butter ( i only use pure butter, not blended ones) smpi lembut, then add in vanilla sugar, beat until light and fluffy, and then add eggs 1 at 1 time, beat until combine. mana nk dpt vanilla sugar? jgn risau, kita boleh buat sendiri kat rumah. klik vanilla sugar. untuk resipi. again, nak beli vanilla beans, beli je drpd sy, ehem ehem fida vanilla. hihihihihihi....
below are the pictures: 

5. ok, now seterus masukkan 1/3 dry, gaul hingga sebati.





6. then masuk 1/2 wet, gaul hingga sebati



see.... nmpk tak vanilla caviar dlm susu td? sexy kan? huhuhuhu... sy suka vanilla....  oh yes, masa nak tuang susu, tapis pki penapis biasa supaya vanilla caviar x bergentel dan evenly distributed dlm adunan kek kita.

7. then masuk 1/3 dry, gaul hingga sebati
8. then masuk 1/2 wet, gaul hingga sebati
9. last masuk 1/3 dry, gaul hingga sebati, tips: jgn overgaul, takut kek keras, tak moist.
10. masuklah dlm bekas cupcake kita, fill smpi 1/2 to 2/3 je. jgn penuh sgt. setakat resipi ni sy cuba, cuma 20minit.

 ok mari kita lihat hasilnya... jeng jeng jeng.....

cubalah resipi... oh yes... jgn lupa klik like kat page fida vanilla supaya dpt like price lg murah dr sale.... klik kt fida vanilla tu hah.... Assamualaikum, dan selamat mencuba!