Buy Vanilla Beans Here

Thursday, 1 December 2011

Honey Vanilla Beans Ice Cream Recipe

Assalamualaikum and salam vanilla to all vanilla fans, hari ni fida nak share satu resipi dari allrecipe.com, which is honey vanilla bean ice cream, yup vanilla bean, but this time with video on how to make ice cream without ice cream machine tapi rasa seperti premium ice cream di supermarket, insyaallah kalau caranya betul, because terlalu byk trial and error saya lalui untuk mendapat stage soft premium ice cream sbb kadang kadang kalau malas nk beat or for some reason, ice cream jd crystalized and then x soft lah jadinye.... hehehe

all right, the ingredients are : 2 cups of milk ( i prefer fresh or full cream because of the taste)
                                           1 cup of brown sugar (packed - padatkan ke dalam measuring cup sepadatnya)
                                           3 tablespoons of Honey
                                           1 batang Vanilla Beans,
                                           1/4 teaspoon of salt, (to me, the salt melemakkan rasa vanilla ice cream)
                                           6 telur kuning (kita akan masak telur ni)
                                           2 cups of heavy cream / whipping cream pun boleh.


NOTE: SETELAH TELUR KUNING MASUK KE DALAM PERIUK SUSU, KACAU SEHINGGA JADI PEKAT SEPERTI CUSTARD, KERANA X NAK DIA JD TELUR SCRAMBLE INSTEAD OF CUSTARD. 

Seeloknya tapis masa panas, sebab bila sejuk dia jd terlalu pekat dan tidak dpt nk tapis, keluarkan vanilla beans dari custard tu, basuh and keringkan, simpan dalam balang gula atau garam, and anda akan menghasilkan gourmet vanilla sugar atau vanilla salt.

 Since i'm making ice cream without the ice cream machine, i beat the heavy cream until soft peak, then i scooped a dollop of cream into the custard mixture and fold it until the custard become lighter, then i mix in the custard to the cream and fold it until all combined. once combined, i freeze the combined mixture for 30 minutes. 

After 30 minutes, i scraped the icy custard on the side, and bring it to the middle and beat it again until all ice crystal is broken ( tiada nampak ketulan ais, masa ni dah malas nk ckp dlm video sbb dah ngantuk ). then i freeze again for another 30 minutes interval until complete 2 hours.

scrape off all icy custard and bring it to the middle of the bowl, beat it again until all ice crystal has broken and then freeze it. You can repeat it until 5-6 times, but i usually beat until 4 times every 30 minute interval. then i put it in a air tight container and freeze it until we eat it whenever we want. 

             
Enjoy the recipe! If you 're looking for vanilla beans & halal vanilla extract, you can buy it from Fida Vanilla - Vanilla Beans

Saturday, 1 October 2011

Milo butter cookies

Assalamualaikum dan salam vanilla to all vanilla fans, hari ni fida vanilla nak share satu resipi, well sebenarnya 2 recipes. Satu milo butter cookies recipe, resipi ni saya adaptasi dari basic butter cookies dari mak usu saya, credit to Zaidah Saif yang sudi kongsi rahsia biskut raya dia yang kreatif.

1 cawan butter
1 sudu besar emplex
3/4 gula castor
1 kuning telur
1 sudu kecil fida vanilla - vanilla extract.
( saya suka letak lebih sikit ;-) )

2 cawan tepung gandum or tepung cookie
1 cawan tepung jagung
1 cawan milo
( tepung gandum + tepung jagung + milo, digaul rata dan ayak)
p.s basic butter cookies xde milo, ni saya letak milo sebab ada lebih milo tu yang saya letak dari membazir masuk angin. Pastikan adunan cookie tidak terlalu kering, tidak terlalu mushy(benyek), sbb nak uli and nak tekap guna cookie cutter. Saya x suka kotorkan tgn, saya pipe je adunan bentuk bulat. So nak senang pipe, saya kurangkan adunan tepung.

Cara cara.
1. Preheat oven 175 celcius
2. Butter at room temp, pukul butter dgn emplex hingga kembang, then masukkan gula, pukul, then masukkan yolk, pukul, then masukkan vanilla extract dan gaul hingga sebati.

3. Masukkan adunan tepung, kalau ikut exactly sukatan saya ni, adunan ni boleh terus diuli, dan ditekap guna cookie cutter. Kalau nak pipe macam saya buat, just kurangkan satu cawan tepung gandum smpi ikut senang tangan kita nak pipe. Gaul hingga sebati.

4. Letak atas dulang then bakar selama 10 - 12 minit. Ikut besar mana cookies kita.

5. Enjoy!


Oh ya, apa jadi dgn telur putih kita td ye? Saya buat meringue

Cara cara nya
Oven temp dari 175 celcius turunkan kepada 100 celcius

1. Pukul telur sambil letak secubit albumin powder or garam

2. Bila telur kembang buih mcm showel foam then letak 1 sudu besar gula castor then pukul lagi. Kemanisan terpulang kepada kita tetapi gula menyumbang telur putih menjadi meringue, so ikut budget kita nak manis lebih sikit or kurang manis. Lepas saya letak 1 sb gula td, pukul hingga gula dissolved, letak lg 1 sb gula dan pukul hingga glossy mcm krim putar shaving. Then saya letak vanilla extract and fold supaya nmpk alur alur coklat marble kat meringue.

3. Then scoop guna sudu mkn, macam kita buat jemput jemput letak atas loyang yang dialaskan silicon pad. Sbb senang x melekat mcm kertas minyak.

4. Bakar selama 1 jam 15 minit - 1 jam 30 ikut saiz meringue. Jgnlah smpi hangus, mcm saya hehehe. melayan karenah anak2 pada masa yang sama. Tutup api, biarkan meringue sejuk di dalam oven.

5. Enjoy.

Hope you can benefit from these recipes!

Till then,
Assalamualaikum and salam vanilla from Fida Vanilla

Sunday, 25 September 2011

Nurul Homemade Ice cream

Assalamualaikum dan salam vanilla dari Fida Vanilla. Setelah lama bercuti, kini saya mula kembali membuat entry on my blog. On my language.... Sungguhlah bercampur....
You probably wonder why my topic for today is 'NURUL HOMEMADE ICE CREAM'. Sebenarnya, i buat this entry a shout out ( is that what you call it? ) for nurul, one of my loyal customer.
Nurul and her hubby started up an ice cream business, & they are based in tesco melaka. I think you can those infos in their website. Don't you worry, i'll put up the link to them.
Here is the history on how my destiny intertwined with them and becoming my repeating customer. Nurul and her hubby, sorry dear i forget your hubby's name, was among the earliest customers in buying my vanilla extract without any prejudice and testimony. With just basically trust on supporting bumiputera product, she came to pick up the vanilla extract at my place. After a brief yet detailed chat abot vanilla beans and extract at petronas station near here. We parted to our own chores to settle and since then she has been loyal in purchasing my vanilla extracts. Thank you very much for your support, Nurul! I do pray big success for your ice cream business, and your customer will turn to you for the premium halal choice of ice cream!
So vanilla fans from all Malaysia! Whenever you go Melaka, do drop by at Nurul's Homemade Ice Cream ( tesco melaka) for premium halal ice cream to die for! You can still enjoy licking lusciously creamy premium ice cream without any doubt!
as promised this is their link :
http://nurulshomemadeicecream.blogspot.com/

And also a picture of their booth:


Till then, assalamualaikum, salam vanilla dari Fida Vanilla. ;-)

Monday, 1 August 2011

American vanilla ice cream

Assalamualaikum dan salam vanilla. What i want to share today is a recipe that is easy and yet we still buy at the market. American style vanilla ice cream. Sebelum ni saya buat french style. Tp hari tu sy jumpa resipi american style. Apa beza 2 resipi ni? French style guna telur kuning. American just milk, cream, sugar and vanilla extract. Di dalam resipi ni ada beza yang ketara antara vanilla esen dan extract. Resipi ini adalah base. Sekiranya nak letak puree strawberry ke puree peach or kurma just 1/4 cup puree buahan pilihan ke dalam resipi selepas susu ini dipanaskan. Pls note resipi ni sy menggunakan hand mixer sahaja untuk ia seperti churned di supermarket. Another note also, lembutnye (smoothness) ice cream ni bergantung dgn kandungan krim. Kalau kita bykkan cream and kurangkan susu. Hasilnya ice cream yang mcm walls. Buat ice cream sendiri lebih bagus sebab kita sendiri tahu apa ingredient kita letak, & how creative we want our ice cream to be



resipi diambil dari foodwishes.com
Ingredients:
3/4 cup sugar (kalau nk ice cream caramel tukar gula putih ke
gula perang dan tambah garam sikit.)
1 cup cream (kalau nak ice cream smoother texture and taste
suggest lebihkan kuantiti cream.)
2 1/4 cups of milk
2 teaspoon of pure vanilla extract ( you can buy pure halal vanilla extract ) can buy from fida vanilla.

sebab kita nak beat ice cream pki hand mixer. Campur susu dan gula dan hangatkan kat periuk kecil hingga gula dissolved. Continue whisking until small bubbles appear on the side of the pan. Pada masa ini juga, susu pun nampak berwap. Pastu tutup api, alihkan, campurkan vanilla extract or vanilla beans dan sejukkan susu itu. Masukkan krim dalam mangkuk yang lain dan mangkuk krim itu di masukkan dlm ice bath with rock salt. macam dalam gambar di bawah.


Gambar ini dipetik dari www.thekitchn.com

Kemudian gaulkan susu tadi ke dalam krim hingga sebati. Kemudian mula memukul susu dan krim td menggunakan hand mixer sampai 10 minit. Kalau nk whisk td pun boleh. Tp pukullah smpi 15 minit. Bagus untuk senaman tgn. Lepas tu freeze sekali adunan krim dgn mangkuk yang berisi ais dlm freezer hingga 45 minit. Selepas 45 minit, pukullah ice cream lg sekali hingga 5 minit kemudian masuklah ke dalam bekas kedap udara dan simpan dlm freezer minimum 3 jam hingga 24 jam. Kalau buat siang. Petang dah boleh mkn.
kalau ice cream keras sgt sbb freezer terlalu sejuk, keluarkan dan biarkan pada suhu bilik untuk lebih kurang 5 minit. Itu dia resipi american style vanilla ice cream. Tak perlu ice cream maker nak buat. Beli pun agak mahal, sedangkan nak guna sekali sekala. Enjoy using my recipe. Don't forget to like my page at facebook: Fida Vanilla - Vanilla Beans to get like price for vanilla beans and pure halal vanilla extract.

Saturday, 23 July 2011

Sejarah vanilla beans

Assalamualaikum & salam vanilla. Fida vanilla di sini. Sebelum saya memulakan topik saya hari ini, ceh ceh ceh mcm syarahan lah pulak. Saya nak share 1 phrase. "Tak kenal maka tak cinta". Samalah dalam segala hal, sekiranya kita tidak mempunyai ilmu pengetahuan tentang sesuatu, kita akan kurang menghargai sesuatu. Penghargaan itu adalah dari CINTA. CINTA itu boleh membuatkan kita memahami sesuatu, baik dan buruk. Itulah fitrah duniawi. Kena ada balance, yin dan yang. And that's why saya menceritakan sejarah vanilla beans supaya kita lebih menghargainya sebagai anugerah Allah kepada alam semesta.

Asalnya, pokok orkid vanilla adalah dari Tenggara Mexico yang mana ianya ditanam oleh kaum Totonac Indian. Dan sekitar abad ke 14, kaum totonac dijajah oleh kaum Aztec. Mereka menggunakan vanilla beans sebagai rempah ratus memperisakan minuman coklat. Minuman ini dipanggil xocolatl (coklat) yang bermaksud air yang pahit. Kaum Aztec mengisar koko, vanilla beans dan air hingga menjadi pes dan campur dengan madu dan rempah kayu manis, cili dan halia. Adakalanya ditambahkan lagi dengan jagung kisar untuk memekatkan lagi pes tersebut.



Setibanya 'conqueror' sepanyol, Hernando Cortes, tiba di Mexico pd tahun 1519, pemerintah Aztec, Montezuma, & rakyatnya beranggapan Cortes adalah tuhan yang turun kepada mereka seperti ramalan mereka. Lalu Montezuma menghidangkan minuman coklat tersebut kepada Cortes dan Cortes jatuh cinta dgn minuman tersebut. Disebabkan buah koko boleh dikirakan sebagai matawang Aztec ketika itu, Cortes membuat keputusan utk menanam pokok koko dan pokok orkid vanilla sendiri di Mexico sebagai sumber kekayaannya di Mexico.

Kemudian, tercatat dalam sejarah, Cortes mengalahkan kaum Aztec. Dan pada tahun 1521, dia membawa balik koko dan vanilla beans ke Sepanyol. Namun, kos import terlalu mahal, hanya golongan bangsawan Sepanyol sahaja mampu menikmati minuman coklat ini.



Macam mana Spanish merahsiakan 'emas-emas hijau' ini, akhirnya orang - orang bangsawan perancis mengetahui tentang kewujudan minuman "xocolatl". Koko dan vanilla beans menjadi sesuatu trend terkini pada ketika itu. Cortes mula menanam koko di kepulauan Caribbean, Java, Trinidad & Haiti disamping ladangnya (koko dan vanilla) di Mexico. Dan ini telah menjadikan Cortes mewah kerana hasil bumi dan pemintaan yang tinggi. Ketika itu, hanya orang sepanyol memonopoli pasaran koko dan vanilla beans.

Pada 1602, orang orang Perancis menyedari bahawa vanilla boleh dijadikan satu rasa tersendiri tanpa kehadiran koko. Malangnya, pokok orkid vanilla yang ditanam luar Mexico tidak berbuah kerana lebah Melipona tidak boleh hidup di luar Mexico. Lebah Melipona ini bersama hummingbird yang mensenyawakan bunga orkid hingga dia berbuah.

Namun 2 abad kemudian, pada 1841 di Isle De Bourbon atau Bourbon Island atau nama sekarang Madagascar, 1 teknik senyawa tangan berjaya dihasilkan seorang hamba bernama Edmond Albius dan teknik ini digunakan sehingga hari ini untuk mengembangkan lagi produksi vanilla beans dalam industri pertanian.



So sekarang kita dah tahu sejarah vanilla beans agar kita lebih menghargai anugerah tuhan kepada kita. Sebenarnya saya pening kepala dengan fakta fakta sejarah ini, that's why history is not my favourite subject. :-D apa-apa pun kita kena tahu sejarah agar kita tahu asal usul kita dan lebih memahami orang lain apabila berlaku sesuatu perkara, bukannya mencaci menghakimi just based on our view. Kuasa hakim yang hakiki hanya milik Allah semata mata. Kita cuma membantu yang lain dengan kasih sayang agar dunia ini diuruskan seperti mana kehendak Dia. Sekalian, jumpa lagi on the next entry. Assalamualaikum dan Salam Vanilla.

Sunday, 17 July 2011

Apa itu vanilla bean?

Assalamualaikum dan salam vanilla. Fida vanilla di sini. Seperti saya janjikan tempoh hari pada status fb, nak buat kajian georafi antarabangsa, hehehe, vanilla bean. Banyak persoalan tentang apa itu vanilla bean. Apa kepentingan dia di dalam resipi kita. So, here goes.
Before anything else, for your information vanilla essence only contains 10% of vanillin flavor whereas vanilla beans have of course vanillin, vitamin B complex, minerals and so much more nutritions. In the next entry i will elaborate more on nutritions. But now focusing on what is vanilla bean?
saya pun baru tahu kewujudan vanilla bean ni melalui channel afc. Chef chef guna, sy tgk wow, ok tp x teringin nak guna until it all started when i try nk jinak ke dlm dunia baking and cakery(is that what you call it? ). I was in the midst of finding fully halal certified by jakim baker's portion of vanilla essence kat bakery supply store but you know these suppliers dorg, almost all susah nak tunjuk sijil halal vanilla essence bila kita minta. Dorg cuma ckp halal je. Tu yg i search di internet of vanilla extract recipe with hard work, finally i found the extract recipe doesn't use alcohol that you can make your own. So, long story short, i've involved myself in the business of vanilla beans since it's really hard to find vanilla beans here in kl. kalau ada pun, quality out.
Vanilla beans adalah buah yang dihasilkan oleh pokok orkid vanilla planifolia. Pokok orkid ini adalah satu-satunya jenis orkid yang menghasilkan buah yang boleh dimakan. Pokok ini menghasilkan bunga. Dan bunga ini harus disenyawakan samada menggunakan tangan (human labour) atau serangga. Of course for mass production and due to geographical factor that the insect doesn't live outside mexico, hand pollination atau persenyawaan menggunakan human labour itu menyumbang factor pertama harga vanilla beans mahal. Bunga orkid tu bila dah kembang cuma bertahan sehari untuk disenyawakan. Kalau tidak disenyawakan, bunga itu akan layu dah tidak menghasilkan buah. So terpaksalah tunggu tahun depan utk dia berbunga lg.
setelah persenyawaan berjaya, maka buah vanilla bean akan terhasil. Rupanya mcm kacang buncis yang panjang dan belum develop lagi bau wangi vanilla. Untuk menghasilkan wangian vanilla, kacang kacang ni haruslah melalui curing or killing process. So far saya jumpa 2 jenis process iaitu bourbon kill dan mexican style kill. Killing process ini akan menghasilkan 2 rasa vanilla berbeza. Vanilla pun ada variety vanilla rupanya, bkn hanya satu jenis rasa vanilla yang kita biasa bau tu.
Bourbon kill di mana vanilla bean fully grown tp belum ranum dipetik dan direbus dalam air panas dan kemudian dijemurkan dan dibungkuskan selama tempoh tertentu untuk sehingga vanilla bean menjadi lembap. Kemudian diasingkan mengikut grade. Killing process ini di panggil bourbon method yang menghasilkan bourbon vanilla beans yang baunya seperti classic vanilla kita bau- buttery sweet. Ia dipanggil bourbon kerana method ini berasal dari french bourbon island yang sekarang dipanggil madagascar. Ia tidak ada kena mengena dgn nama arak bourbon itu. Dan madagascar vanila bean adalah vanilla beans are sought after in the vanilla world market. & i'm pround to say that Fida Vanilla - Vanilla Beans supply madagascar bourbon vanilla beans from the Muslim farmers in Madagascar.
Method lg satu ialah, mexican kill atau sun kill. Method ini asal dr mexico yang buah vanilla bean itu dijemur di bawah terik matahari kemudian diperap jemur bungkus utk tempoh tertentu sehingga dia jd lembap. Sy belum ada rezeki nak beli mexican vanilla beans tp berdasarkan info yang saya refer tentang mexican vanilla beans, mexican vanilla bean is more spicier, woodier taste than the buttery sweet bourbon vanilla beans. Spesis orkid nya sama planifolia cuma method beza menghasilkan rasa yang berbeza.
Untuk tahitian vanilla beans or tahitensis, ia adalah species mutasi orkid planifolia dan berasal dari Tahiti. Namun ia lebih byk ditanam di Papua New Guinea. Bezanya tahitensis, buahnya dibiarkan masak pada pokoknya and hingga merekah sedikit dihujungnya kemudian dijemur diperap bungkus sehingga dia menjadi lembap mengikut kriteria. Tahitensis or tahitian, rasanya lebih floral, fruity.
Saya suka guna tahitensis utk minuman saya seperti teh o, nescafe o, sunquick, rasanya lebih compound lebih menyeluruh dan intensified. Manakala madagascar bourbon vanila beans, saya suka menggunakannya utk resipi yang ada dairy products. Be it butter, cream, milk and so on. Saya pun guna vanilla beans untuk masakan saya. Ayam goreng vanilla bean dgn thyme. Bau vanilla itu tiada tp dia rasa lg compound lebih menyeluruh.
As you can see, proses2 sebegini yang menyebabkan vanilla beans menjadi mahal tambahan ia memang digunakan seluruh dunia utk memperisakan makanan dan juga minuman kita.
So how would you prefer your vanilla beans to be? Is it bourbon or tahitian? Try both. Becaue you might be surprised to the ones you prefer. So far, my personal point of view, bourbon vanilla beans always remind me of the rokok kretek my late great grandmother used to smoke when i was in my childhood dan tahitian intensifies my nescafe sudahnya xde rasa that signature taste nescafe tp more complex taste of coffee.
want to buy vanilla beans in malaysia? Look no further! Just click like at my facebook page badge fida vanilla - vanilla beans and you can get like price for an unreasonable cheap price of madagascar vanilla beans.


Rupa vanilla beans


Rupa bunga orkid vanilla.


Buah Vanilla beans


Prime or gourmet grade A Madagascar Bourbon Vanilla Beans by Fida Vanilla - Vanilla Beans.

Sunday, 10 July 2011

Cream cheese icing with vanilla bean

Assalamualaikum, salam vanilla. Fida vanilla here. semalam i update dlm fb status sy buat cream cheese icing with vanilla untuk my red velvet cake filling.
As promised, Ni dia recipe cream cheese icing tu.

Ingredients
448 g cream cheese, softened
115 g butter, softened
250 g sifted confectioners' sugar
5 ml vanilla extract or 1 vanilla bean madagascar bourbon.

Directions
In a medium bowl, cream together the cream cheese and butter until creamy. Mix in the vanilla, then gradually stir in the confectioners' sugar. Store in the refrigerator after use.

Anyway, i halved the recipe to suit my 8 inch cake. This is meant for filling only. Kalau nk crumb coat or nk ice the cake. I just use buttercream. Because cream cheese mahal ingredient dia. And cake decorators use this only for filling and the rest buttercream.

By the way, if you want to buy vanilla beans and halal vanilla extract. You can buy it from fida vanilla - vanilla beans and click like at her page to get cheaper price. I alsi attached the pictures flr yur reference.
























Monday, 30 May 2011

Vanilla Cream brulee without scorched sugar

Assalamualaikum dan salam vanilla, hari tu saya update kat facebook saya, saya membuat pure vanilla creme brulee. Mengapa saya ckp pure vanilla? Kerana saya menggunakan vanilla beans ke dalam resipi ni. Salah satu cara menggunakan beans tersebut. ni dia ingredients yang kita perlukan:

2 cups of heavy cream
4 large egg yolks
1/3 cup sugar
1/3 brown sugar (ni utk di bakar atas creme brulee menggunakan kitchen torch)
1 whole vanilla beans (madagascar bourbon) boleh  beli di fidavanilla
preheat oven to 150 celcius.

Below are the instructions:
preheat oven to 150 celcius
 
saya suka bahagikan resipi saya kepada bahagian-bahagian. ni bahagian a, heavy cream dan vanilla beans.

ni bahagian custard dia, 4 telur kuning sahaja dgn 1/3 cup of sugar

Kembali ke bahagian a: tuang heavy cream ke dlm sauce pot,

ni dia madagascar bourbon grade a from fidavanilla, moist oily supple & byk vanilla caviar.

ni dia vanilla beans, lay it flat on the chopping board.

run your knife through the vanilla beans.

scrape the seeds (caviar) using the back of knife.

the caviar content

masukkan caviar dlm cream.

masukkan vanilla pod jugak dlm cream

hangatkan over low heat. jgn smpi mendidih, cuma hangatkn sahaja. just simmer bubble2 kt tepi pot, then tutup. maafkan dapur sy comot baru lepas masak sambal merah utk yg tersayang.

masukkan gula ke dalam telur kuning

pukul sampai jd mcm gmbr bwh, suma gula dh dissolve dlm telur. 


tuangkan krim hangat td, sikit sikit ke dlm dlm telur kuning sambil pukul telur kuning, kalau x pukul atau masuk krim sekaligus, nnt jd telur dadar manis.

tapis utk get rid og lumps of vanilla caviar dan vanilla pod( pod tu keringkan masuk dlm balang gula, gula akan menjd wangi)

masukkan ke dalam oven, dgn baine marie method. pastikan dulang nak tuang air panas tu tinggi, sebab kita nak tuang boiling hot water until cover separuh creme brulee tu. dulang saya x tinggi, air pun cover cinonet je dr creme brulee, sudahnya creme sy mcm kering berkerak kt hujung, tp texture ok, rasa ok. alhamdulillah. 
bakar 30-40 min. x silap sy masa buat tu, sy bakar smpi 35 mins, sy tutup oven, pintu oven bukak sikit, biarkan creme brulee sejuk kt dlm oven. bile sejuk, saya keluarkan dr oven, biar sejuk betul bile sy sentuh tapak bekas creme, masuk dlm peti ais, sejuk semalaman. (tips: kena sejuk semalaman baru dia firm kalau baru 2-3 jam sejuk, dia masih jigglish)
dia berkerak atas mcm tu sbb sy x hilangkn buih sebelum masuk ke oven. sy tgk chef kt internet, dia guna kitchen torch untuk hilangkan buih. 
lepas sejukkan, tabur gula perang dan bakarkn guna kitchen torch hingga gula jd gula hangus. sy x upload gmbr di sini sbb dh habis sebelum nak torch gula.... enjoy. & selamat mencuba.

Creme Brulee adalah dessert yang sesuai makan sejuk, so after torch gula,  masukkan balik dlm peti sejuk, lepas tu mkn lah......

Wednesday, 18 May 2011

3 Vanilla Cupcakes with Vanilla Sea Salt

Assalamualaikum, 1st of all, maafkan saya sekiranya bahasa saya blog ni bercampur2, well kita pun educated in both language anyway. Hari ni saya updated my fb status nak buat 3 vanilla cupcakes with vanilla sea salt. so malam ni, sy dah buat resipi tersebut and this is my review, but before that, i bg balik resipi ini just to freshen up memories.


3 Vanilla Cupcakes with Vanilla Sea Salt

below adalah apa yg sy buat. cara sy tersendiri. sy upload gambar step by step lg senang cerita.

1. saya bahagikan resipi ni kepada 3 bahagian, batter (my term of butter, sugar & eggs), dry, wet.

2. sementara preheat oven to 175 celcius, sy combinekan dry dulu, sift it and whisk it. (tepung, baking powder) dlm resipi ada ckp salt, tp sebab sy guna salted butter, sy x tmbh salt lg dlm 'dry', kalau tak massiiinnnnn cupcake....


   ni dia gmbr untuk 'dry':






3. then untuk 'wet', sy scrape vanilla bean, 1/2 sahaja, guna caviar sahaja, campur vanilla extract ke dalam susu. (susu, sy mmg guna anchor fresh milk kotak 1litre) ni dia gmbr untuk 'wet'

nmpk tak vanilla caviar, my homemade vanilla extract (kalau x rajin buat, boleh beli dr saya, kalau nk buat boleh pegi ke page ini, tekan klik.)... apa2 pun, kalau nk beli vanilla beans, boleh beli dgn saya.... murah and gourmet quality.

4. ter 'marketing' lah plak, sorry ye.... ok next, sy buat batter, sy pukul butter ( i only use pure butter, not blended ones) smpi lembut, then add in vanilla sugar, beat until light and fluffy, and then add eggs 1 at 1 time, beat until combine. mana nk dpt vanilla sugar? jgn risau, kita boleh buat sendiri kat rumah. klik vanilla sugar. untuk resipi. again, nak beli vanilla beans, beli je drpd sy, ehem ehem fida vanilla. hihihihihihi....
below are the pictures: 

5. ok, now seterus masukkan 1/3 dry, gaul hingga sebati.





6. then masuk 1/2 wet, gaul hingga sebati



see.... nmpk tak vanilla caviar dlm susu td? sexy kan? huhuhuhu... sy suka vanilla....  oh yes, masa nak tuang susu, tapis pki penapis biasa supaya vanilla caviar x bergentel dan evenly distributed dlm adunan kek kita.

7. then masuk 1/3 dry, gaul hingga sebati
8. then masuk 1/2 wet, gaul hingga sebati
9. last masuk 1/3 dry, gaul hingga sebati, tips: jgn overgaul, takut kek keras, tak moist.
10. masuklah dlm bekas cupcake kita, fill smpi 1/2 to 2/3 je. jgn penuh sgt. setakat resipi ni sy cuba, cuma 20minit.

 ok mari kita lihat hasilnya... jeng jeng jeng.....

cubalah resipi... oh yes... jgn lupa klik like kat page fida vanilla supaya dpt like price lg murah dr sale.... klik kt fida vanilla tu hah.... Assamualaikum, dan selamat mencuba!

Monday, 25 April 2011

Vanilla Beans Vanilla beans come from orchids By Peggy Trowbridge Filippone

Vanilla Beans

Vanilla is the fruit of an orchid plant, which grows in the form of a bean pod. Although there are over 110 varieties of vanilla orchids, only one, Vanilla planifolia, produces the fruit which gives us 99 percent of commercial vanilla. Another genus, the Vanilla tahitensis grown in Tahiti, does produce fruit with a more pronounced aroma, but debatedly less flavor.

Vanilla orchids are grown in tropic climates, primarily Mexico, Tahiti, Madagascar, Reunion, Mauritius, Comoro, Indonesia, Uganda, and Tongo, with three-fourths of the world's supply coming from Madagascar.

In order to produce the fruit, the orchid flowers are laboriously hand-pollinated at a very specific time of the day when the flowers are open during a short one-month flowering period. The fruit is not permitted to fully-ripen, since this will cause the beans to split, thus losing commercial value. Hand-harvesting occurs four to six months after the fruit appears on the vines.

Once harvested, the green beans go through a treatment process lasting another six months where the beans are soaked in hot water, rolled in blankets to "sweat," dried on flats in the sun to evaporate the water, and then stored in a ventilated room to slowly ferment and produce their unique aroma and flavor.

Quality and aroma of the vanillin flavor varies by growth location, since some areas produce beans with higher vanillin content. The resulting dark brown vanilla bean is usually 7-9 inches long, weighs about 5 grams and yields about 1/2 teaspoon of seeds.

One-quarter teaspoon should be enough to flavor a recipe for 4 to 5 people.

Tuesday, 19 April 2011

3 Vanilla Cupcakes with Vanilla Sea Salt

recipe taken from http://cupcakeblog.com/?p=106, with no alteration. so far, i followed the chocolate recipe in this blog, i love it! so I'm sharing this one to all readers. :D


3 Vanilla Cupcakes
20 regular cupcakes / 350 degree oven

3/4 cup (1-1/2 stick) unsalted butter, room temperature
1-2/3 cups vanilla sugar
2 large eggs, room temperature
2-2/3 cups flour
1-1/2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
3/4 cup + 2 tablespoons milk
1 teaspoon vanilla extract
1/2 vanilla bean, seeds scraped out
1. Beat butter until softened. Add sugar and beat until light and fluffy, about 3 minutes.
2. Add eggs, one at a time, beating until well combined.
3. Measure the flour, baking powder, and salt into a medium bowl and whisk to combine.
4. Measure out the milk and vanilla and stir to combine.
5. Add about a third of the dry ingredients to the butter/sugar and beat to combine. Add about a half of the milk/vanilla and beat to combine. Continue adding, alternating between dry and wet and finishing with the dry.
6. Scoop batter into cupcake cups about 2/3′s full. Turn oven down to 350 degrees and bake cupcakes for about 22-25 minutes or until a cake tester comes out clean.


Vanilla Bean Frosting
2 sticks (1 cup) unsalted butter, room temperature
1 package (8 ounces) philly cream cheese
2 teaspoons vanilla extract
1/4 vanilla bean, seeds scraped out
-4-5 cups powdered sugar
1. Using an electric mixer, beat the butter at medium speed until creamy.
2. Add the cream cheese and beat until combined.
3. Add the vanilla extract, vanilla seeds, and 3 cups of powdered sugar and beat at low speed, occasionally stopping to scrape the sides and bottom of the bowl, until light and fluffy. Add more powdered sugar to arrive at the consistency and sweetness you like.

Assemble
1. Frost each cooled cupcake with a healthy mound of frosting.
2. Top with vanilla seat salt or whatever you so desire.




Sunday, 20 March 2011

Vanilla Sugar Recipe

Vanilla Sugar Recipe

Vanilla Bean Sugar Recipe
Scented sugar like Vanilla Bean Sugars is another to step up your cooking & baking to a higher notch. It is also adding your tea and coffee a fragrant floral aftertaste that lingers in your mouth. It can also be made as an unique & exclusive gift for your guests whenever you host an open house, plus it's very economically easy to do! Just put your vanilla sugar in a pouch and tie it with a ribbon, and you give people the impression of a high class souvenir.

Ingredients:

Vanilla Sugar

  • 3 vanilla beans
  • 1 kilogram of sugar

: Directions

Vanilla Sugar

  1. Split the vanilla beans in halves lengthwise. Cut the beans into small chunks and put the beans in an air-tight container together with sugar. Shake the sugar so that the beans are evenly distributed. Store it at least 2 weeks. Use the sugar like normal. Put it in your baking, teas & coffee, it will give you the extra kick to start your day. I always start my day with a cup of coffee vanilla.

Want to buy vanilla beans? Buy them from Fida Vanilla - Vanilla Beans! Gourmet Quality Vanilla Beans at Cheap Price!

Vanilla Sugar Recipe

Vanilla Bean Sugar Recipe
Vanilla Bean Sugars adalah salah satu cara untuk mewangikan teh dan kopi anda dengan unik dan sedap sekali. Ia pun boleh dijadikan sebagai hadiah cenderamata exclusive kepada tetamu anda dengan bungkuskan ia ke dalam beg kecik diikat dengan ribbon yang cantik.

Bahan- Bahannya

Vanilla Sugar

  • 3 vanilla beans
  • 4 cawan gula atau 1 kilogram

Caranya:

Vanilla Sugar

  1. Belah vanilla bean di bahagian tengah dan hiris sepanjang vanilla bean tersebut. Potong vanilla beans kepada small chunks dengan menggunakan gunting. Masukkan vanilla beans tersebut ke dalam gula anda dan goncang agar vanilla beans tersebar rata antara gula di dalam bekas kedap udara. Biarkannya sekurang-kurang 2 minggu. Selepas itu guna seperti gula biasa. Tip: Letak dalam air teh atau nescafe anda, gerenti wangi dan sedap!

Hendak membeli Vanilla Beans? Belilah dari Fida Vanilla - Vanilla Beans! Gourmet Quality Vanilla Beans at Cheap Price!

Tuesday, 15 March 2011

Cara penggunaan Vanilla Ekstrak

Hari tu saya kongsi bersana resipi bagaimana hendak membuat sendiri vanilla ekstrak mudah, murah dan dijamin halal.
Hari ini saya hendak berkongsi bersama para pembaca dengan cara penggunaan vanilla ekstrak tersebut dengan petua petua yang bermanfaat untuk anda. 

  • Tapis vanilla ekstrak anda dengan penapis kopi (coffee filter cloth) sekiranya anda tidak mahu batang vanilla dan cebisan pulpa masukkan ke dalam kesipi kita. Hanya hendak menggunakan ekstraknya sahaja.
  • Tapis menggunakan penapis biasa sekiranya anda menginginkan biji vanilla itu berada di dalam resipi anda. 
  • Hendak membuat kelainan rasa vanilla ekstrak anda. Campur adukkan beberapa jenis vanilla beans di dalam resipi anda. Misalnya: mengikut resipi yang saya kongsi bersama adalah 16 batang vanilla beans untuk membuat anggaran 2 cawan ekstrak. Maka, campurkan 8 batang Madagascar Bourbon Vanilla Beans dengan 8 batang Tahitian Vanilla Beans. Ia akan menghasilkan bau dan rasa yang unik. Kerana Bourbon Vanilla Beans adalah bau yang kita biasa bau dalam vanilla ektrak, (buttery sweet), manakala Tahitian Vanilla Beans adalah bauan bunga yang akan lekat di lidah kita.
  • Proses ekstrak akan tetap berlangsung hingga 6 bulan selepas kita buat vanilla ekstrak. Dan selepas 6 bulan, vanilla beans akan habis diekstrak, atau bahasa pasarnya dihabis gunakan. Tapis keluar batang batang vanilla beans, keringkan batang tersebut (jangan buang! Kerana ia masih mengandungi kewangian), blender dalam coffee grinder agar menjadi serbuk yang halus, dan letaklah serbuk vanilla beans ke dalam gula dan juga garam. Gula anda menjadi wangi, garam anda menjadi pengganti pak aji. 
  • Sapu Vanilla ekstrak pada tangan anda sebelum menyiang ikan atau apa apa sahaja yang berbau hanyir. Bau hanyir tersebut tidak akan melekat pada tangan anda. 
  • Seeloknya peralatan digunakan untuk menghasilkan vanilla ekstrak adalah peralatan yang khas untuk itu. Sekiranya anda tidak ada peralatan tersebut, maka peralatan itu boleh distimkan selama 30 minit untuk menghilangkan segala bau bawang, ikan sebagainya dari papan pemotong tersebut. Percayalah, kalau anda tak prihatin langkah ini, vanilla ekstrak anda akan bercampur baur baunya. Sebab saya mengalaminya semasa menghasilkan vanilla ekstrak pertama saya. Selepas itu, saya terus guna peralatan khas untuk membuat vanilla ekstrak. Alhamdulillah, saya cuma bau vanilla sahaja, tidak ada ikan, daging, ayam dan macam macam lagilah...
  • Selamat menghasilkan vanilla ekstrak dari rumah!
Ini adalah link resipi membuat vanilla ekstrak halal, mudah & murah.

Want to buy Vanilla Beans? Look no further, just drop by at my shop. FREE DELIVERY WITHIN MALAYSIA!

FIDA VANILLA

Friday, 4 March 2011

Vanilla Infused Canola Oil

Vanilla infused canola oil recipe.
Recipe adapted from culinary institute of America.

Ingredients:
Canola oil 1 ½ cups (375 mL)
Vanilla bean, fresh 1 ea.

For Vanilla Bean Canola Oil:
In medium saucepan, bring canola oil to 140 °F (60°C).
Do not boil.
Add freshly scraped vanilla bean and pod.
Mix well.
Let rest overnight in tightly covered container in refrigerator.
To serve, remove pod and bring infused oil to room temperature or warm slightly.

Saturday, 26 February 2011

Mari membuat Homemade Vanilla Ekstrak Tanpa Alcohol

Resipi Vanilla Extract Tanpa Alkohol 

Tidak ada yang lebih mudah dan murah dari membuat sendiri vanilla estrak yang asli. Kebanyakan Vanilla estrak yang terdapat di kedai amat musykil kandungan kerana pembuatan vanilla ekstrak yang asli memerlukan alkohol untuk mengekstrakkan rasa vanilla tersebut manakala essence atau pun vanilla adalah perasa tiruan yang hanya mengadungi kurang dari 10% dari rasa sebenar vanilla.
Berikut adalah resipi tersebut:


     16 vanilla beans
     1 1/2 cawan glycerin
     1/2 cawan air suam
     Balang Kaca kedap udara
  1. Potong sepanjang vanilla bean di bahagian tengah vanilla bean sehingga menjadi 2 bahagian
  2. Keluarkan biji-biji vanilla atau caviar menggunakan hujung pisau anda.
  3. Masukkan biji-biji vanilla tadi di dalam balang kaca.
  4. Gunting batang-batang vanilla tersebut kepada 4 bahagian and masukkan jugak batang -batang tersebut ke dalam balang yang sama tadi. Ini untuk memaksimakan hasil vanilla estrak
  5. Masukkan glycerin dan air suam ke dalam balang tersebut.
  6. Goncang! Goncang! Goncang! sekuat hati setiap hari untuk minggu pertama.
  7. Minggu ke 2 - ke 4, goncang 2 - 3 kali seminggu.
  8. Simpankan di dalam cupboard yang gelap, tidak terdedah kepada cahaya matahari.
  9. Selepas lebih kurang sebulan, (saya punya ekstrak tak makan masa sampai sebulan pun) Estrak anda dah siap untuk digunakan apabila dia mencapai warna coklat gelap keemasan (dark golden amber) bila dilihat balang itu di bawah cahaya matahari. 
  10. Untuk menggunakan, tapiskan vanilla ekstrak tersebut menggunakan penapis kopi sekiranya anda mahu gunakan ekstraknya sahaja atau penapis biasa sekiranya anda mahu vanilla beans tersebut berada di dalam masakan anda atau kek anda atau sebagainya. (saya suka letak kat dalam minuman nescafe saya, berbau harum bunga)
  11. Tidak ada tandingannya dengan vanilla ekstrak. Anda akan dapati perbezaan di dalam resipi anda apabila guna vanilla ekstrak berbanding vanilla essence atau flavor.
  12. Jangan lupa labelkan tarikh supaya anda tahu ekstrak dibuat pada hari apa.

Want to buy Vanilla Beans? Look no further, just drop by at my shop. FREE DELIVERY WITHIN MALAYSIA!

FIDA VANILLA

Thursday, 24 February 2011

Vanilla Extract Recipe

It's never easier and cheaper to make your own pure vanilla extract.
All you need is:
     16 vanilla beans
     1 1/2 cups of glycerin
     1/2 cup of warm water

  1. Split the vanilla beans in halves.
  2. Scrape out the the vanilla seeds or caviar using the back of your knife.
  3. Put the the seeds in a glass jar.
  4. Chop the vanilla pods in small chunks using kitchen scissors and put it into the glass jar. This is to optimized the exposure of vanilla pods in extracting the flavor.
  5. Add in glycerin and warm water in the glass jar.
  6. Shake! Shake! Shake! vigorously, daily for the 1st week.
  7. 2nd week - 4th week, shake 2 - 3 times in a week.
  8. Store it in a dark cool place (cupboard).
  9. After 1 month, your vanilla extract should be golden dark amber color.
  10. And now you can start using your vanilla extract. Just strain it with a coffee strainer if you want to use the extract only or normal strainer if you want the beans to be in your recipe.
  11. Nothing beats the pure vanilla extract. You will notice the difference between using the vanilla flavor and the pure vanilla extract. 

Want to buy Vanilla Beans? Look no further, just drop by at my shop. FREE DELIVERY WITHIN MALAYSIA!

FIDA VANILLA

Thursday, 17 February 2011